Råvarubolagen förlorare på svag fredagsbörs

Stockholmsbörsen fortsatte ned på fredagen och fick sällskap av de europeiska storbörserna. Råvarubolagen tog täten i nedgången efter fortsatt press på basmetaller och olja.

SIX Generalindex var vid stängningen ned med 2,6 procent till 477 och OMXS30-index sjönk 2,5 procent till 1.495. Omsättningen var 19,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 26,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen kring 13-15 miljarder.

”Nu är det lite upp till bevis om aktiemarknaderna kommer erbjuda någon motreaktion på veckans nedgångar. På många håll börjar det bli översålt, men ser vi ingen kraft i uppstudsar är risken hög att index rullar över för att testa nya nivåer på nedsidan. Som bekant är augusti och september svaga månader och försiktighet motiveras”, skrev analyshuset IG i fredagens marknadsbrev.

Både basmetaller och olja fortsatte ned i pris på fredagen efter ett svagt inköpschefsindex från Kina. Det kinesiska inköpschefsindexet (Markit) sjönk till preliminära 47,1 i augusti, jämfört med utfallet på 47,8 föregående månad. Augusti månads preliminära utfall är det lägsta på över sex år.

”Brent står inför sin sjunde veckovisa nedgång under de senaste åtta veckorna samtidigt som WTI är på väg att notera sin åttonde nedgångsvecka på raken – den längsta veckovisa nedgången på 29 år”, skrev Commerzbank på fredagen.

Bland förlorare i råvarusektorn märktes Boliden -7,6 procent, Lundin Mining -4,8 procent, Africa Oil -3,1 procent och Enquest -12,1 procent.

Mot strömmen bland oljebolagen gick Lundin Petroleum som kom undan med 0,1 procents nedgång. Bolaget meddelade att Norges olje- och energidepartement har godkänt utbyggnads- och verksamhetsplanen (PDO) för fas 1 av Johan Sverdrup-fältets utbyggnad.

UBS spår kraftigt minskad bruttomarginal för H&M i det tredje kvartalet, enligt en analys publicerad på fredagen. Banken tror att det blir svårt för klädbolaget att genomföra de prishöjningar som är nödvändiga för att parera den starka dollarn. UBS höjde riktkursen för H&M-aktien från 325 till 330 och upprepade sin säljrekommendation. H&M noterades 2,9 procent lägre vid 341,60 kronor.

Peab redovisade en orderingång under andra kvartalet som var något bättre än väntat, men resultatet före skatt blev 6 procent sämre än de på förhand ställda förväntningarna enligt SIX News/Inquiry Financials enkät. Aktien syntes 4,9 procent lägre.

Vinsthemtagningar ledde till att biometribolagen fick ge tillbaka en liten del av årets våldsamma uppgångar. Fingerprint minskade 15,4 procent och Precise 9,2 procent.

Doro var däremot ett glädjeämne efter en uppmuntrande delårsrapport. Resultatet efter finansnetto fördubblades till 27 miljoner kronor under andra kvartalet. Den högre rörelsemarginalen förklaras av högre volymer, prisjusteringar och gynnsamma valutakurser, uppgav Doros vd Jérôme Arnaud under telefonkonferensen. Aktien avancerade 3 procent.

Drug Delivery-bolaget Orexos behandling av opiatberoende, Zubsolv, hade en marknadsandel på 5,74 procent förra veckan, enligt statistik från Wolters Kluwer som Redeye citerar. Aktien skickades ned 7,7 procent.

Alltele försämrade andra kvartalets resultat före skatt till 1 miljon kronor jämfört med 8,2 miljoner under motsvarande period i fjol. Aktien drogs ned 11,3 procent.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 477 -2,5 +4,6
OMX Stockholm 30 1495 -2,5 +2,1
SIX Return index 892 -2,5 +7,9
SIX Sverige cykliskt 15 411 -2,5 +3,1
SIX Sverige defensivt 15 497 -3,1 +10,5
SIX Volatilitetsindex 21,3 +7,9 +36,4

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s