Stockholmsbörsen föll med rekordomsättning

Kurserna på Stockholmsbörsen backade kraftigt på måndagen i spåren av omfattande börsras i Asien. När de amerikanska börserna öppnade var Stockholmsbörsen ned som mest, drygt -6 procent, men både New York-börserna och Stockholmsditon återhämtade sig något en bit in
i handeln. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppmätte rekordhöga nivåer.

I Europa backade börserna i London, Frankfurt och Paris i intervallet 4,6-5,4 procent.

SIX Generalindex hade vid stängning backat 4,5 procent till 455 medan OMXS30-index backade 4,5 procent till 1.428. Omsättningen var 33,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 43,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.
Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Dagen inleddes med börsras i Asien där Shanghai och Shenzhen backade 8,5 procent respektive 7,7 procent. Marknaden hade väntat sig ekonomiska stimulanser från den kinesiska centralbanken under helgen efter att inköpschefsindex på fredagen visat ett svagt utfall. I brist
på ny energi vände marknaden bort blicken från aktiemarknaden och börserna föll.

Nedgångarna från Asien smittade av sig på Stockholmsbörsen likväl som Europabörserna. Samtliga bolag på OMXS30-listan handlades nedåt på måndagen. Störst nedgång syntes i oljebolaget Lundin Petroleum som backade 8,2 procent, SSAB var ned med 7,4 procent och Nokia backade 6,8 procent.

I omsättningstoppen var H&M ned med 4,4 procent, Nordea var ned med 3,8 procent och Teliasonera var ned med 5,1 procent. Till och med Fingerprint, som stadigt ökat inför bolagets delårsrapport, var ned med 8,7 procent till 210 kronor aktien. Fingerprintaktien var uppe i
280 kronor så sent som förra veckan och med dagens nedgång backar aktien tillbaka till en nivå som senast uppmättes i början av augusti.

Bland dagens förlorare utmärker sig bilbesiktningsbolaget Opus som duckade att svara på uppgifterna om Transportstyrelsens arbete med att ändra reglerna för hur ofta bilar ska besiktigas. Opus backade 14 procent.

I dagens nyhetsflöde har MTG bekräftat uppgifter om ett omstruktureringsprogram som ska spara bolaget 600 miljoner kronor årligen. Antalet anställda ska minskas med 300 personer, netto. En kostnadspost på 700 miljoner kronor bokas i tredje kvartalet, varav 40 procent utgörs av nedskrivningar. Aktien stängde ned 4,1 procent.

Också Gymgrossisten, Qliros nätbutik inriktad på träning och hälsokost, ska skära ned med omkring 20 av de 70 anställda på huvudkontoret i Stockholm, rapporterade Breakit. Aktien föll tillbaka 4,9 procent.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       455   -4,5   -0,2
OMX Stockholm 30      1.428   -4,5   -2,5
SIX Return index       851   -4,5   +3,1
SIX Sverige cykliskt 15    392   -4,6   -1,7
SIX Sverige defensivt 15   476   -4,7   +5,7
SIX Volatilitetsindex    30,1  +41,4  +92,8

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s