Positivt avslut för Stockholmsbörsen med stöd av Kina-stimulanser

Stockholmsbörsens stängde i klart positivt territorium på tisdagen efter att ha återhämtat sig från måndagens panikartade utförsäljningar. Bidragande till uppgångarna var dagsfärska stimulanser från Kina för att möta dess ekonomiska inbromsning.

De ledande Europabörserna visade på likartade rörelser som i Stockholm med uppgångar på 3,2 procent i London, 5,0 procent i Frankfurt och 4,1 procent i Paris. USA-börserna inledde också med uppgångar på tisdagseftermiddagen.

OMXS30-indexet steg 3,9 procent till 1.483. Omsättningen var frenetisk och slutade på 55,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 66,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Kinesiska centralbankens meddelade vid lunchtid nya stimulansåtgärder i form av sänkningar i utlåningsräntan och inlåningsräntan samt bankernas reservkrav, vilket bidrog till att höja sentimentet i både Europa och USA.

Stockholmsbörsens index lyftes bland annat med stöd av banksektorn där Nordea var upp 5,4 procent medan sektorkollegerna Handelsbanken, Swedbank och SEB steg inom intervallet 4,4-5,6 procent.

Bland bolagen har ICA Gruppen lagt ett kontantbud värt 7,50 kronor per aktie på samtliga resterande aktier i det särnoterade dotterbolaget Hemtex. Erbjudandet värderar aktiekapitalet i Hemtex till cirka 719 miljoner och Hemtex styrelse kommer att ”utvärdera erbjudandet och återkomma med sin uppfattning”.

Inför budet ägde ICA ägde 68,5 procent av Hemtex. Då Bomax och Industrivärdens särskilda pensionsstiftelse, med totalt 16,3 procent av kapitalet i Hemtex, har förbundit sig att acceptera erbjudandet kontrollerar ICA redan 84,8 procent av kapitalet, om budet fullföljs. Gränsen för tvångsinlösen ligger i Sverige på 90 procent.

Hemtex-aktien rusade upp 43 procent till 7,45 kronor, 0,7 procent under gällande budnivå. ICA Gruppen steg 2,7 procent.

Brasiliens försvarsdepartement meddelade att finansieringsavtalet avseende köpet av Saabs 36 Gripenplan, har blivit påskrivet i dag mellan Brasilien och Svensk Exportkredit. Aktien avancerade 2,5 procent.

Förpackningspappers- och massaproducenten BillerudKorsnäs sjösätter två förprojekt: dels ska en investering i en ny kartongmaskin vid Gruvön utredas, dels en ”renodling och vidareutveckling av produktionsstrukturen” inom förpackningspappersområdet. BillerudKorsnäs aktie sågs 4,6 procent högre.

Även oljepriserna rekylerade upp från måndagens fall vilket gav stöd till oljebolagen. Lundin Petroleum sattes upp 5,4 procent, Enquest avancerade 6,5 procent och Africa Oil syntes upp 3,7 procent.

Bland rekommendationsnyheterna höjde Nordeas aktieanalytiker Teliasonera till köp, från tidigare behåll. Aktien svarade med en uppgång på 5,5 procent.

Vidare har Danske Bank höjt Tieto till köp, från tidigare avvakta. Aktien lyftes med måttliga 2,9 procent.

Bland bolagsrapportörerna redovisade börsnykomlingen Coor förlust, tyngda av noteringskostnader. Rensat för dessa var det en rörelseresultatökning som uppvisades. Aktien gick trots det mot strömmen och var ned 12 procent. Fallet dämpades något i spåren av en rekommendationshöjning från SEB till köp från tidigare behåll.

Catella kom in på ungefär samma rörelseresultatnivå som i fjol trots stigande intäkter. Aktien ökade 0,7 procent.

Luftfiltreringstillverkaren Absolent ökade 1,9 procent, med bidrag av att bolaget mer än fördubblat andra kvartalets resultat och ökat omsättningen med 47 procent. Absolent vittnar även om hög aktivitet och god orderingång under perioden.

Bilbesiktningsbolaget Opus Group, som föll kraftigt i går, bemötte uppgifterna om att de svenska bilbesiktningskraven kan komma att tunnas ut till vartannat år i en DI-artikel. Per Rosén, vd för Opus Bilprovning, ser det inte som ”troligt” att det blir någon förändring av reglerna. Uttalandena i tidningen tycktes dock inte övertyga investerarna som handlade ned aktien med 0,8 procent ytterligare för dagen.

Raysearch backade 1,2 procent i spåren av att aktien har fått en sänkt rekommendation till behåll från tidigare köp av Carnegie.

Sveriges producentpriser, PPI, i juli uppgick till -0,6 procent i årstakt, att ställa mot +0,5 procent i årstakt i juni.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s