Kinesiska aktier inte längre tydligt övervärderade mot Hongkong

Många aktier i världen är noterade på flera börser. Inräknat valutadifferensen brukar prisskillnaden vara minimal mellan de olika börserna. Anledningen är att det annars går att genomföra så kallad arbitragehandel – investerare kan tjäna pengar på prisskillnaden mellan samma aktier.

Ett relativt stort antal aktier är dubbelnoterade på både de kinesiska fastlandsbörserna och i Hongkong. Men här har prisskillnaden länge varit stor, och den växte ytterligare när de kinesiska aktierna rusade i år.

Varför? Anledningen är enkel: inhemska investerare har inte fått lov att handla i utländska aktier och har därför bara kunnat handla på de kinesiska börserna. Vissa liberaliseringar gjordes i början av året men möjligheterna för kineser att handla aktier på den fria Hongkong-börsen är fortfarande begränsade.

SIX News har gjort en genomgång av de senaste stängningskurserna på ett mindre urval dubbelnoterade aktier. Den visar att sommarens ras på de kinesiska fastlandsbörserna – som nu eskalerat med fem raka nedgångsdagar – gjort att de kinesiska noteringarna inte längre är klart övervärderade mot Hongkong. I stället är flera aktier nu lägre värderade på fastlandet:

Air China har en 2 procent högre värdering i Kina än i Hongkong justerat för valuta.
Men Bank of China har en 14 procent lägre värdering i Kina justerat för valuta.
Och ZTE Corp och Tsingtao Brewery* är 13 respektive 32 procent lägre värderade i Kina.
Petrochina* är dock fortfarande högre på de kinesiska börserna: värderingen ligger 12 procent över Hongkong justerat för valuta.

Mattias Magnusson
SIX News

* Många kinesiska aktier är handelsstoppade för tillfället, däribland dessa. Jämförelsen gäller därför gårdagens stängningskurs i Kina mot dagens stängningskurs i Hongkong.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s