Kappahl kritiska till höjd arbetsgivaravgift

Kappahl butik

Var fjärde anställd i Kappahls butiker är under 26 år. Bolaget ser därför negativt på att arbetsgivaravgiften för unga nu höjs. Foto: Kappahl

Var fjärde anställd i Kappahls butiker är under 26 år och klädbolaget ser negativt på de höjda arbetsgivaravgifter för unga som infördes i augusti. Nu får bolaget se över bemanningen och kompensera med besparingar, uppger bolagets HR- och kommunikationschef Kajsa Räftegård. 

Den 1 augusti höjdes ytterligare en arbetsgivaravgift för unga, sedan riksdagen beslutat att slopa den tidigare nedsättningen av arbetsgivaravgiften för anställda under 26 år. Första höjningen genomfördes den 1 maj, den andra höjningen gjordes den 1 augusti och nästa kommer i början av 2016.

Detaljhandeln är en vanlig arbetsplats för unga och enligt Svensk Handels Handelsbarometer i juli uppgav 4 av 10 handlare att personalstyrkan i detaljhandeln kommer att minska de kommande månaderna.

Klädbolaget Kappahl är kritiska till höjningen och flaggar för att de nu kommer att se över bemanningen.

Vid den senaste officiella avstämningen, i årsrapporten för 2014, hade Kappahl totalt 1.418 anställda i de svenska dotterbolagen, där bolagets butiksanställda i Sverige finns. I juli var drygt en fjärdedel av bolagets anställda under 26 år, uppger HR- och kommunikationsdirektör Kajsa Räftegård för SIX News.

”Vi ser negativt på höjningen och kan konstatera att den motsvarar kostnaden för många årsarbetare. Konsekvensen blir att vi får vara mer kreativa i vår bemanning och att vi får kompensera med besparingar”, säger Kajsa Räftegård.

Hur många heltidsanställda motsvarar den ökade kostnaden efter höjningarna?

”Vi kan inte ta bort hela tjänster utan kommer att dra ner timmar där det går och samtidigt vara kreativa med hur vi fördelar våra resurser och hanterar vår plånbok även i övrigt”,  kommenterar hon.

Arbetsgivaravgiften höjdes den 1 maj för anställda födda år 1989 till 31,42 procent från tidigare 15,49 procent. Från och med den 1 augusti höjdes arbetsgivaravgiften för anställda födda  mellan 1990-1991 till 25,46 procent från tidigare 15,49 procent. För anställda födda 1992 eller senare justerades avgiften successivt från 15,49 procent under januari-april, till 10,21 procent mellan maj-juli och sist till 25,46 procent från och med den 1 augusti.

Från och med 1 januari 2016 kommer arbetsgivaravgiften att vara 31,42 procent för samtliga grupper.

Påverkar skattehöjningen era rekryteringsbeslut?

”I vår verksamhet har vi fina möjligheter att ge unga en chans på arbetsmarknaden. Kappahl tar till exempel varje år emot väldigt många praktikanter från gymnasieskolan, den lägre arbetsgivaravgiften gjorde det attraktivt att ge den gruppen möjlighet till anställning.”

Anna Sundström
SIX News

One thought on “Kappahl kritiska till höjd arbetsgivaravgift

  1. Ping: Kappahl överraskar med bra marginaler | Six News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s