Storbanker draglok i torsdagens uppåtrekyl på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen noterades stadigt högre torsdagen igenom och facit för sessionen blev därmed en ordentlig återhämtningsrekyl. Utvecklingen var i likhet med vad som observerades på Europas övriga ledande aktiemarknader.

Breda SIX Generalindex hade vid stängning stigit med 2,8 procent till 479 medan storbolagens OMXS30-index hade ökat 3,1 procent till 1.503. Omsättningen var 19,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 27,0 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X
och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Köpviljan motiverades av gårdagens starka USA-börser som fortsatt klättra i dagens inledande handel, efter stark makrostatistik. Asienbörserna noterade också uppgångar, med stöd av bland annat ny likviditetstillförsel från Kinas centralbank PBOC. Enligt anonyma Bloomberg-källor kan PBOC till och med stödköpt kinesiska aktier i dag.

Boliden fick ordentlig skjuts av en Swedbank-analys och storbankerna visade styrka samtidigt som marknaden betade av en del småbolagsrapporter.

Bland de indexmässigt tyngsta bolagen återhämtade H&M 1,3 procent, det vill säga en sämre utveckling än för index. Utvecklingen följde en kännbar kursförlust för H&M på onsdagen.

Storbankerna gjorde avancemang med Nordea, som väger tyngst i index, i täten med en uppgång på 3,3 procent.

Handelsbanken avancerade 5,5 procent efter att Exane BNP Paribas höjt rekommendationen till neutral, från tidigare underperform. Exane sänkte dock samtidigt SEB till neutral, från tidigare outperform, vilket dock inte tillbaka höll aktien från att stiga 2,4 procent. Swedbank noterades upp 3,8 procent.

Bland gruvbolagen avancerade Boliden 9,1 procent till 142,80 kronor och presterade därmed bäst inom OMXS30, följt av Lundin Petroleum som var upp 8,1 procent.

Swedbank noterade i en analys att Boliden-ledningen gjort ett stabilt intryck vid ett möte. Swedbank sade köp och upprepar tidigare riktkurs uppe på 205 kronor.

Ventilationsbolaget Systemairs resultat före skatt i det brutna räkenskapsårets första kvartal kom in cirka 11 procent lägre än analytikerförväntningarna i SIX News/Inquiry Financials enkät. Då intäkterna var något bättre än väntat var det försvagad lönsamhet som tyngde. I Östeuropa var bolagets organiska intäktstapp -9 procent i kvartalet. Aktien ställdes ned 7,5 procent.

Lundbergs var dagens största rapportör sett till börsvärde. Investment- och fastighetsbolaget redovisade ett substansvärde om 421 kronor per aktie per den 25 augusti. Vid stängning hade aktien stigit 2,0 procent till 396,60 kronor, motsvarande en substansrabatt om cirka 5,8 procent.

First North-noterade Evolution Gaming blev en av dagens kursvinnare, upp hela 28 procent. Nätspelsleverantören fördubblade resultatet, ökade intäkterna med 55 procent och såg kraftig tillväxt på sina mobilplattformar under perioden april-juni. Därutöver guidade man för att den säsongsmässiga svaghet som brukar prägla tredje kvartalets sommarperiod ännu inte märkts av.

Bland övriga rapporterande småbolag steg Kopparbergs Bryggeri 13 procent på NGM och sensortillverkaren Sensys belönades med en uppgång på 4,5 procent. Bildskärmsbolaget Multiq tappade däremot 7,4 procent och life science-bolaget Allenex ställdes ned 5,7 procent.

Medicinteknikbolaget Raysearch meddelade en amerikansk dosplaneringsorder och aktien sköt upp 13 procent.

Index           Senast I dag %  I år %

SIX Generalindex       479   +2,8   +5,1
OMX Stockholm 30       1503   +3,1   +2,6
SIX Return index       896   +2,8   +8,5
SIX Sverige cykliskt 15    414   +4,1   +3,8
SIX Sverige defensivt 15   503   +2,3  +11,7
SIX Volatilitetsindex    24,5  -13,2  +57,0

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s