Stockholmsbörsen stängde positivt med SCA i toppen

Stockholmsbörsen handlades upp på fredagsstängningen efter att ha återhämtat sig från tidigare negativa nivåer. Även på London- och Parisbörsen sågs liknande återhämtningar medan Frankfurtbörsen avslutade i moll. På bolagsfronten slutade SCA som dagens vinnare
efter att bolaget meddelat om en ny uppdelning av koncernen.

SIX Generalindex vad vid stängning upp 0,4 procent till 481 medan OMXS30-index ökade 0,5 procent till 1.510. Omsättningen är 14,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Börserna i New York handlades kring nollan medan Asien-börserna rundade av veckan med breda uppgångar i regionen. Shanghai visade en uppgång på nästan 5 procent.

Pappers- och hygienföretaget SCA har beslutat att organisera om företaget. Två divisioner ska skapas, en för hygien och en för skogsindustri. Utöver det ska bolaget även satsa 7,8 miljarder kronor i ökad massaproduktion.

En uppdelning gör det lättare att knoppa av skogsverksamheten, skriver Handelsbanken i en kommentar. SHB ser dock negativt på investeringsplanerna som var större än de 6 miljarder som banken räknat med. SCA-aktien steg 4,4 procent.

Meda undersöker möjligheter till försäljning av bolagets USA-verksamhet, rapporterar Bloomberg. Meda meddelade efter lunch att de ”utvärderar den amerikanska verksamheten”, men att de inte kommenterar dessa aktiviteter. Meda avancerade 1,4 procent.

Bland dagens rekommendationer fanns HSBC som höjde SKF till behåll, från tidigare minska. SKF backade dock med 0,4 procent, medan sektorkollegan Atlas Copco ställdes upp 1,4 procent med stöd av en upprepad köprekommendation från samma bank.

Hemtextilkedjan Hemtex meddelade i dag att styrelsen enhälligt rekommenderar aktieägarna i bolaget att acceptera ICA Gruppens offentliga uppköpserbjudande. ICA Gruppens bud uppgår till cirka 719 miljoner kronor. Hemtex stängde kring budnivån på 7,45 kronor.

Samtidigt vill ICA Gruppen utöka utbudet av finansiella tjänster och ska börja sälja sakförsäkringar i oktober. ICA-aktien ökade 0,3 procent.

Rottneros förbättrade sina delårssiffror i det andra kvartalet. Både omsättning och resultat höjdes jämfört med året innan. Aktien var dock ner 7,1 procent.

Scandi Standard lyckades vända minus till plus under det andra kvartalet, jämfört med i fjol. Scandi Standard hade en god efterfrågan i Sverige, men svagare i Norge. Rapporten gillades och aktien ökade med 3,5 procent.

Marinelektronikkoncernen Consilium redovisade ett resultat efter finansiella poster på 15 miljoner kronor för det andra kvartalet 2015, att jämföra med 23 miljoner från föregående år. Aktien backade 10 procent.

Rusforest och Petrogrand redovisade krympande förluster i andra kvartalet. Raysearch däremot vände fjolårets vinst till minus.

Rusforest föll med hela 13 procent, Petrogrand var ned 0,3 procent och Raysearch backade med 1,7 procent.

På makrosidan fortsätter den amerikanska centralbankskonferensen i Jackson Hole.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              481     +0,4     +5,5
OMX Stockholm 30             1510     +0,5     +3,1
SIX Return index              900     +0,4     +8,9
SIX Sverige cykliskt 15       414     -0,0     +3,8
SIX Sverige defensivt 15      503     +0,3    +11,8
SIX Volatilitetsindex        24,3     -1,0    +55,4

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s