Negativ start på börsveckan

Kurserna på Stockholmsbörsen stängde på minus på måndagen. Nedgångarna var i linje med Europa där handeln tyngdes av röda kurser i Asien. SIX Generalindex hade vid stängning backat 0,3 procent till 480 medan OMXS30-index backade 0,6 procent till 1.501. Omsättningen var 11,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 15,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Börserna på Fastlandskina backade på nytt på måndagen efter förra veckans branta fall. Det sura börsklimatet smittade av sig på Europabörserna där de ledande börserna Frankfurt och Paris stängde ned 0,4 respektive 0,6 procent för dagen. Londonbörsen höll stängt i dag.

På Stockholmsbörsen stod forskningsbolaget Neurovive för dagens kursras. Efter att ha presenterat de slutliga, negativa resultaten från bolagets forskningsstudie under en hjärtkonferens på söndagen föll bolagets aktie 39 procent på måndagen. All forskning inom studieområdet hjärtinfarkt läggs ned och bolaget räknar med att behöva skriva ned värdet på de immateriella tillgångarna.

Dagens mest omsatta aktie var Elekta som i morgon, tisdag, rapporterar resultatet för det första kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Analytikerkåren i SIX News/Inquiry Financials enkät spår att resultat före skatt uppgår till -140 miljoner kronor. Aktien backade 1,4 procent.

Regeringen beslutade i dag att ett område på norra Gotland innefattande Ojnareskogen och området kring Bästeträsk ska bli ett Natura 2000-område. SSAB köper in all sin kalk från Nordkalk och SMA Mineral, vilka har kalkbrytning på norra Gotland, och SSAB spår ökade kostnader på lång sikt då bolaget måste se sig efter alternativa leverantörer, enligt SSAB:s medierelationschef Marie Elfstrand. SSAB-aktien var ned 2,0 procent.

Stora Enso säljer sitt förpackningsbruk i Komárom, Ungern, till det belgiska förpackningsföretaget Van Genechten Packaging. Stora Enso får kontant betalning om cirka 12 miljoner euro för aktierna. Aktien backade 1,4 procent.

Forskningsbolaget Saniona ska ta in 60 miljoner kronor i en företrädesemission där fyra gamla aktier ger rätten att teckna en ny för 14 kronor. Aktietorget-bolaget rapporterade även lägre omsättning och resultat för det andra kvartalet. Aktien backade med 16 procent.

Victoria Park steg efter att ha antagit en mer generös utdelningspolicy. Fastighetsbolaget ska nu dela ut 25 procent av resultatet före skatt och värdeförändringar till sina stamaktieägare. Man hade tidigare låg eller ingen utdelning till stamaktierna. Aktien steg 2,1 procent.

Börsveckan köprekommenderade bland annat Evolution Gaming, +4,5 procent. Tidningens portfölj köpte in Lifco, +4,1 procent, och sålde Peab, -0,9 procent.

Dagens Industri köprekommenderade Betsson i måndagens upplaga. Aktien steg 2,0 procent.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s