Så här mycket höjs liftkortspriserna

Källa: Skistar med licens från Creative Commons. Fotograf: Jonas Kullman

Källa: Skistar med licens från Creative Commons. Fotograf: Jonas Kullman

Skidanläggningsföretaget Skistar och dess konkurrenter i Sälen har inför skidsäsongen 2015/2016 i det stora hela relativt likartade prishöjningar på sina liftkort.

Skistar har dock, som SIX News tidigare rapporterat om, dragit in sina anläggningspass i Sälen och ersatt dessa med Sälenpasset, som är giltigt för bolagets samtliga fyra områden på destinationen.

Vid en närmare titt över enskilda giltighetstider har Idre valt att låta priset för tredagarskortet ligga kvar på en oförändrad nivå gentemot fjolårssäsongen. Störst höjning ses för Skistars och Stötens femdagarskort som båda höjs med 6,3 procent.

Stötens och Skistars prishöjningar för säsongen ser vid en snabb titt nästan identiska ut, vilket möjligen indikerar att Stöten sneglat lite på den större branschkollegan när de fastställde säsongens priser.

Kläppens prishöjningar ser som helhet mest homogen ut över de olika giltighetstiderna. Bortsett från veckopasset, som höjts med 2,5 procent, ligger övriga prishöjningar omkring 3 procent.

Idres prishöjningar har störst spännvidd mellan de olika giltighetstiderna. Störst höjning görs på endagskortet med 5,7 procent medan tredagarskortet på destinationen, som tidigare nämnts, ligger kvar på samma nivå som föregående säsong.

Säsong 2015/2016

Destination           Prishöjning i % för vuxen

Idre Fjäll                 0,0-5,7

Kläppen                 2,5-3,0

Sälen Skistar         2,7-6,3

Stöten                    2,7-6,3

Vid en granskning av priserna för ett veckokort med en giltighetstid över 8 dagar ligger priset för Skistars kort i topp på 1.765 kronor för en vuxen. Billigast för en veckas skidåkning i Sälen finner man i Kläppen under förutsättning att köpet sker online minst 3 dagar i förväg. Då ligger priset på 1.571 kronor. Skillnaden mellan det dyraste och billigaste veckokortet i undersökningen ligger därmed på 194 kronor.

Säsong 2015/2016

Destination           Pris för veckokort i kronor

Idre Fjäll                1.650

Kläppen                1.571

Sälen Skistar        1.765

Stöten                   1.735

Prisskillnaden i procent mellan Skistars konkurrenter och bolagets egna priser sträcker sig mellan 1,8 till 11,0 procent. Vid en jämförelse med prisskillnaden från några år tillbaka är den mest slående förändringen att prisskillnaden mellan Stöten och Skistar har minskat från drygt 10 procent till 1,8 procent i snitt i år.

Destination          Prisskillnad jfr Skistar Sälen % 2015/2016*

Idre                       9,4

Kläppen               11,0

Stöten                  1,8

* Siffran avser den genomsnittliga prisskillnaden för en vuxen med de vanligaste liftkorten vid destinationen jämfört med ett Sälenpass, oaktat för Skistars aktieägarrabatt.

De olika destinationernas erbjudanden skiljer sig dock åt i många avseenden, vilket också måste tas i beaktande. Nedan följer en del faktorer som kan vara bra att veta.

Skistar   Idre       Kläppen   Stöten

Total pistlängd i km                           82          28           36             35

Högsta fallhöjd i meter                     303        304         315           370

Resväg i mil från Sthlm/Gbg            42/49     47/57     41/47     45/50

 

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s