Breda nedgångar på börsen, Elekta mot strömmen

Stockholmsbörsen föll på tisdagen i linje med svaga börser i Europa och Asien och inledande nedgångar i USA. Svaga utfall i de kinesiska inköpschefsindexen spädde enligt bedömare på oron för tillståndet i världens näst största ekonomi. Elekta gick däremot mot strömmen och steg efter att delårsrapporten bedömdes ha varit bättre än befarat.

SIX Generalindex hade vid stängning tappat 2,1 procent till 470 medan OMXS30-index backade 2,1 procent till 1.470. Omsättningen var 17,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 23,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Det officiella inköpschefsindexet i Kina, som sammanställs av CFLP, sjönk till 49,7 i augusti, ned från 50,0 i juli. Tjänsteindexet sjönk till 53,4 från 53,9. De svaga utfallen följer några veckors kraftig turbulens på de finansiella marknaderna efter att Kina oväntat lät yuanen falla i värde i mitten av augusti.

”Internationella investerare har blivit extremt oroliga för den kinesiska ekonomins hälsa”,  kommenterade UBS.

Eftermiddagens amerikanska statistik lyfte inte sentimentet. Den viktigaste punkten, ISM:s inköpschefsindex, backade mer än väntat. De europeiska inköpschefsindexen var ungefär i linje med förväntningarna. Tyskland var något bättre än väntat medan Frankrike och Storbritannien var något svagare.

Bland bolagen steg Elekta 7,9 procent efter en rapport för det första kvartalet som beskrevs som ”bättre än befarat” av Handelsbanken. Försäljningen och orderingången var bättre än väntat och bolaget upprepade sin tro att tillväxten kommer under räkenskapsårets andra hälft. Resultatet var något sämre än väntat.

Annars lyste det illrött med nedgångar över hela linjen bland storbolagen på tisdagen. Bjässarna H&M och Nordea satte med kurstapp på 2,3 respektive 2,6 procent mest nedåttryck på indexen.

Astrazeneca har tecknat ett avtal med Valeant om behandlingen mot psoriasis, brodalumab. Astra får 100 miljoner dollar direkt och kan få ytterligare 170 miljoner när vissa utvecklingsmål uppfyllts och 175 miljoner när försäljningsmål uppfyllts. Aktien var ned 1,9 procent.

Karo Bio tappade 0,3 procent. Bolaget har köpt svenska och norska Apropharm för 100 miljoner kronor. De köpta bolagen har en årlig omsättning på 50 miljoner och ska under september lansera en ny produkt mot halsont.

Neurovive, som i går föll kraftigt efter ett bakslag för Ciclomulsion mot akut hjärtinfarkt, bytte i dag vd då Mikael Brönnegård lämnar. Tillförordnad vd blir COO:n Jan Nilsson. Aktien var ned 7,1 procent.

Opus föll 5,1 procent. Bolaget förlorade upphandlingen av bilprovningskontraktet i Illinois till konkurrenten Applus. Bolagets IR-ansvarige uttryckte i en kommentar till SIX News förvåning över hur lågt Applus bud var.

Netent, som i dag fått speltillstånd i delstaten New Jersey, anordnade en kapitalmarknadsdag där fokus låg på marknadsutveckling. Vd väntade sig speltillstånd i fler delstater framöver. Aktien steg 1,3 procent.

Victoria Park steg 4,6 procent sedan Swedbank höjt sin rekommendation för aktien till starkt köp från köp.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s