Börsuppgång i Stockholm efter duvaktiga ECB-besked

Stockholmsbörsen steg brett och rejält under torsdagen. Efter att väl ha stått emot kronstyrkan som följde Riksbankens penningpolitiska besked på morgonen gav eftermiddagens QE-kommentarer signerade ECB:s Mario Draghi bränsle för en färd stadigt högre under eftermiddagen. Så väl Riksbanken som ECB lämnade som väntat sina styrräntor oförändrade.

”Bra ur ett ekonomiskt perspektiv att Riksbanken inte gör mer. Men risken är stor att den behöver komma tillbaka för att kronan stärks”, kommenterade Nordeas chefsekonom Annika Winsth det tidigare beskedet.

”ECB lämnar dörren vidöppen för mer kvantitativa lättnader”, skrev Barclays Capital om det senare. Barclays ser nu ytterligare lättnader från ECB innan det här året är över.

Breda SIX Generalindex stängde upp 2,1 procent till 480 medan storbolagsindexet OMXS30 ökade 2,0 procent till 1.500. Omsättningen var 16,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 22,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Kronans förstärkning mot USA-dollarn under den tidigare delen av dagen hade vid börsstängningen nästan fullt ut motverkats av ECB:s besked, som i sin tur skickade ned euron rejält mot dollarn.

Trots oförändrade kvantitativa lättnader för stunden flaggade ECB-ordföranden Mario Draghi nämligen för att stimulansåtgärderna kan förlängas framöver, om det anses bli nödvändigt. Ett beslut har även tagits om att ECB:s obligationsköp numera ska få utgöra upp till 33 procents andel av berörd marknad, upp från tidigare maximalt 25 procent.

Vidare så sänkte ECB sina inflations- och BNP-tillväxtprognoser för EMU-området under perioden 2015-2017.

I bolagsflödet hölls Sandvik och Atlas Copco tillbaka av att deras amerikanska gruvutrustningskonkurrent Joy Global rapporterat väldigt svag orderingång samt svaga utsikter för det kvartal som slutade i juli. Justerat för valuta sjönk Joys orderingång med hela 26 procent. Sandvik var ned 1,0 procent medan Atlas Copco mäktade med en uppgång på 0,8 procent.

Låskoncernen Assa Abloy steg 4,2 procent med bränsle från en rekommendationshöjning från behåll till köp signerad Société Générale.

Net Insight meddelade sent på onsdagen att man förvärvar sin amerikanska mjukvarupartner Scheduall för 14 miljoner dollar på skuldfri basis. Aktien blev dagens största vinnare på Stockholmsbörsen, upp 16 procent.

Oasmia redovisade förvärrad förlust i dess brutna första kvartal. Läkemedelsbolaget medger att man saknar finansiering för att klara de kommande 12 månaderna. Aktien tappade 5,8 procent.

Orexo lyfte 8,4 procent efter att dess vd i ett brev till aktieägarna meddelat att Zubsolv, bolagets läkemedel mot opiatberoende, fortsatt att ta marknadsandelar i USA i augusti.

Opus Group steg 9,3 procent. USA-delstaten Missouri gör om sin upphandling av ett bilprovningskontrakt som Opus förlorade. Det innebär att Opus blir kvar som leverantör till dess att upphandlingen har gjorts om, vilket enligt vd Magnus Greko normalt kan väntas ta 1-2 år.

En strid ström av nya modell- och lanseringsbesked räckte inte denna dag för att hålla uppe årets stora vinnaraktie så här långt, Fingerprint Cards. I dag tappade biometriaktien 3,6 procent på en stark börs, men sedan årsskiftet är den upp hela 509 procent.

På de mindre listorna var BIMobject upp 13 procent. Hexagons konkurrent Trimble har för en icke-offentliggjord summa köpt norska Vianova Systems, ett bolag som gör BIM-mjukvara för infrastrukturdesign. Hexagon äger sedan 2014 drygt 10 procent av BIMobject, vars fokus är BIM-objekt för bygg- och inredningsprodukter.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s