Börserna arbetade sig nedåt på grund av USA-jobben

Stockholmsbörsen handlades nedåt på fredagen i linje med de ledande börserna i Europa. De viktiga jobbsiffrorna från USA stillade inte oron för den globala ekonomin och minskade heller inte marknadens rädsla för en amerikansk styrräntehöjning i mitten av september.

SIX Generalindex var vid stängningen ned med 2,3 procent till 469 och OMXS30-index sjönk 2,6 procent till 1.461. Omsättningen var 13,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Under veckan som helhet gick OMXS30-index ned med 3,2 procent.

”Värderingarna har kommit ned och med prognos för p/e-tal på drygt 15 för nordiska aktiemarknader 2016 framstår aktiemarknaderna som attraktiva även i en historisk jämförelse”, skriver Cliens Kapitalförvaltning i ett färskt marknadsbrev.

Antalet arbeten utanför jordbrukssektorn i USA ökade med 173.000 personer i augusti. Marknadens prognos var en ökning i sysselsättningen med 220.000.

Utfallet för juli revideras till +245.000 (preliminärt +215.000). Utfallet för juni reviderades till +245.00 (preliminärt +231.000).

De flesta branscher hade det tungt på fredagen men allra sämst gick det för cykliska sektorer som gruvor och verkstad.

Boliden backade 5,6 procent i spåren av sjunkande råvarupriser. Nordea frågade sig i ett marknadsbrev på morgonen om Bolidens aktie är övervärderad och tipsade om blankningsoptioner. Nordea har sedan tidigare en säljrekommendation på Boliden. I gruvsektorn föll även Lundin Mining 4,5 procent.

Noble Financial höjde rekommendationen på verkstadsgruppen Atlas Copco från behåll till köp. Men Atlas följde de breda börsströmmarna nedåt, och aktien backade 1,9 procent.

Citi sänkte riktkursen för Alfa Laval med 13 kronor till 130 kronor. Rekommendationen är fortsatt sälj. Alfa var ned 3,2 procent till 138,70 kronor.

Astrazeneca gick ned med förhållandevis måttliga 1,3 procent. Bolagets blodproppsläkemedel Brilinta har godkänts i USA för en utökad indikation, att ges som behandling längre än de 12 månader som läkemedlet var godkänt för sedan tidigare.

Med godkännandet följer också en ny dos om 60 milligram som lanseras i september. Det utökade godkännandet beräknas enligt analyshuset UBS ha potential att väsentligt öka läkemedlets användning, men försäljningsökningen spås komma gradvis.

HSBC sänkte riktkursen för Elekta med två kronor till 60 kronor. Aktien backade med 3,2 procent till 56,75 kronor.

I medicintekniksektorn rekylerade även Getinge 2,3 procent efter torsdagens kapitalmarknadsstyrda uppgång.

Fingerprint Cards har under innevarande vecka meddelat att bolagets sensorer finns med i flera nya modeller, bland annat från Huawei, Gigaset och Nexbit.

”Det fortsätter att gå bra. Det lanseras en massa telefoner under hösten. Fler och fler telefoner har sensorer så då blir det den effekten”, sade Fingerprint Cards vd Jörgen Lantto till SIX på fredagen.

Fingerprint-aktien gick emot den fallande strömmen och steg med 3,5 procent.

Opus lyfte 5,9 procent. Bolaget styrelseledamot Lothar Geilen har enligt torsdagens insynslista köpt 120.000 aktier i bolaget.

Wise Group meddelade förvärv av Comaea Internationals svenska verksamhet. Aktien höjdes 0,9 procent i relativt låg handelsvolym.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s