Positiv veckostart på Stockholmsbörsen, Fingerprint mot strömmen

Kurserna på Stockholmsbörsen inledde veckan med uppgångar, i linje med ledande börserna i Europa. Mot strömmen gick Fingerprint vars ledning i dag kan kamma hem miljardbelopp i ett gammalt optionsprogram.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,7 procent till 472 medan OMXS30-index ökade 0,7 procent till 1.472. Omsättningen var 8,3 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 11,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Fingerprint Cards ledde omsättningslistan i dag och backade 3,4 procent. Från och med i dag kan bolagets förre vd Johan Carlström ta över aktier till ett värde av en halv miljard kronor inom ramen för ett optionsprogram från 2012, enligt SvD. En grupp med andra ledningspersoner kan få aktier för motsvarande belopp inom samma optionsprogram.

Samtidigt meddelade FPC att bolagets fingeravtryckssensor integrerats i ytterligare en mobiltelefon, vilket inte lyckades vända marknadens humör.

Boliden ökade 2,7 procent med stöd av sektoruppgång i Europa. Sektorkollegan Glencore steg 7,0 procent på Londonbörsen, efter att ha annonserat om en nyemission och ett stort skuldminskningspaket. Bolaget ska också minska kopparproduktionen.

Handelsbanken har sett över bolagen i den svenska spelsektorn och höjt Unibet och Netent till köp, från tidigare öka. Handelsbanken inledde samtidigt bevakning av Evolution Gaming med köprekommendation, vilket slog upp aktien 10 procent. Unibet steg 3,4 procent medan Netent var upp 3,2 procent, den sista även med stöd av en köprekommendation i Börsveckan.

Åt andra hållet gick Betsson, -3,0 procent, tyngd av att en insynsregistrerad person sålt 25.300 aktier i spelbolaget.

Nexam Chemical steg 6,3 procent efter att bolaget meddelat om ett marknadssamarbete med Evonik Jayhawk.

Livsmedelsbolaget Coop avser investera cirka en miljard i sitt butiksnätverk, samtidigt som man också genomför sin ”största prissänkning någonsin”. Konkurrenten Ica Gruppen föll tillbaka med 0,8 procent medan Axfood backade 0,2 procent.

Industribolaget Troax får köprekommendation av Dagens Industri som räknar med fortsatt tillväxt. Aktien handlades upp 4,6 procent.

SAS sektorkollega Finnair släppte trafiksiffror i morse. Passagerartrafiken ökade med 3,3 procent i augusti, medan Norwegians i förra veckan steg med 9 procent. SAS släpper både delårssiffror och trafiksiffror imorgon, tisdag. SAS-aktien var upp med 1,9 procent.

Index         Senast I dag % I år %
SIX Generalindex     472  +0,7  +3,6
OMX Stockholm 30    1.472  +0,7  +0,5
SIX Return index     883  +0,7  +6,9
SIX Sverige cykliskt 15  403  +1,3  +1,2
SIX Sverige defensivt 15 504  +0,4 +12,0
SIX Volatilitetsindex  28,8  -0,8 +84,3

Anna Sundström
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s