Googles chefsekonom ser anomalier i marknadens reaktioner

Googles chefsekonom Hal Varian, som även är professor emeritus i nationalekonomi, berättade vid ett SNS/SIFR-seminarium i Stockholm om Googles tjänster som bland annat kan användas för att uppskatta den makroekonomiska utvecklingen i realtid, utifrån vilka Google-sökningar som görs.

Bland annat kan man genom att följa sökningar kring a-kassa förutse förändringar i den veckovisa officiella statistiken över antalet nya arbetssökande i USA, som är ett av flera viktiga mått kring utvecklingen på den amerikanska arbetsmarknaden.

Utifrån Google-sökningar var det även en bedömare som med sin modell ganska exakt lyckades pricka in utfallet i den grekiska folkomröstningen kring stödpaketet i somras, även om just den modellens pålitlighet kan vara svårare att utvärdera.

När officiell ekonomisk statistik offentliggörs brukar det bli en marknadsreaktion, så det innebär rimligen att marknaden ännu inte har förutspått hur statistiken skulle bli. Google-tekniken du berättade om handlar om hur man kan göra det. Innebär det att det fortfarande finns förbättringspotential?

”Det finns vissa intressanta anomalier beträffande processen när ekonomisk statistik offentliggörs. När datan släpps blir det en marknadsreaktion, men det blir inte en lika stor reaktion när datan revideras, trots att revideringen är en mer exakt siffra. Processen är fortfarande lite mystisk. När vi får ett mer kontinuerligt offentliggörande av information tror jag att vi kommer att få se ett system som uppför sig bättre”, säger Hal Varian till SIX News.

Googles chefsekonom Hal Varian och Swedbanks chefsekonom Anna Felländer vid SNS/SIFR-seminarium

Googles chefsekonom Hal Varian och Swedbanks chefsekonom Anna Felländer vid SNS/SIFR-seminarium. Foto: SIX News

Googles tekniker är snarare ett komplement än en ersättning för den officiella ekonomiska statistiken, anser han vidare.

Använder analytiker Googles tjänster i nuläget?

”Ja, i många fall tittar man på planer av olika sorter som folk har för framtiden, såsom reseplanering och biobesök. Man får en bild av planeringen genom att titta på de sökningar som folk gör”, säger chefsekonomen.

Kan man lita på datan? Google-sökningar kan ju även utföras av datorer.

”Ja, det som sker är att vi har grupper som bygger filter som försöker säkerställa om det verkligen är människor som söker, snarare än maskiner. Men det är en katt och råtta-lek. Vi har en situation där folk ofta försöker spamma våra system. Men vi har åtgärder på plats för att korrigera för det”, svarar han.

Du pratade om produktivitet och inflation, och hur inflationen kan skifta ned av det pågående teknologiskiftet. Det är alltså inte bara priser utan även inflationen, som är förändring av priser, som skiftar nedåt?

”Ja, det beror på att vi ser en mycket snabb teknologisk utveckling. Din mobiltelefon har ersatt kamera, GPS, böcker, radio och musik och så vidare. Om man tittar på den ekonomiska datan förefaller det som att köpen av alla dessa produkter ha minskat och att vi därmed har det sämre, eftersom vi i USA mäter telefonen bara för telefonfunktionen – inte för att den tillhandahåller alla de andra tjänsterna”, säger den tidigare ekonomiprofessorn.

”Så en bred teknikprodukt med en rad funktioner har ersatt andra produkter och den officiella statistiken har ännu inte justerats för detta i de flesta länder. Så vi ser en deflationseffekt från den teknologiska utvecklingen”, resonerar han.

Johan Lind
johan.lind@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s