Stockholm: Bankledd uppgång med Fingerprint som vinnare, OMXS30 +1,2 %

Stockholmsbörsen avancerade på tisdagen i likhet med börserna i omvärlden. Uppgången, som mattades av något i den avslutande handeln för dagen, leddes av bankerna medan defensiva aktieval noterade en sämre utveckling än index som helhet. Fingerprint Cards återfanns högt upp på vinnarlistan för dagen.

SIX Generalindex var vid stängning upp 1,1 procent till 477 och OMXS30-index ökade 1,2 procent till 1.489. Omsättningen var 16,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 21,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Fingerprint Cards har fått en köprekommendation av Carnegie samt en riktkurs på 350 kronor aktien. Carnegie är första storbanken som inleder bevakning av aktien. Aktien var under dagen uppe och nosade kring sin all time high-nivå för att under senare delen av dagen backa tillbaka. Aktien stängde upp 17 procent som dagens klart mest omsatta aktie i Stockholm med en omsättning på 3,8 miljarder kronor. Kursuppgången hittills i år summerar till +616 procent.

Inför ABB:s kapitalmarknadsdag i morgon, onsdag, erfar Svenska Dagbladet via källor nära ABB-ledningen att det kommer att presenteras en dramatisk strukturomvandling. Närmast till hands ligger en styckning av koncernen, bedömer tidningen. ABB-aktien ökade 2,4 procent.

Bankerna hade en stark dag på börsen. Swedbank rörde sig upp 2,5 procent, Handelsbanken klättrade upp 2,4 procent, Nordea sågs upp 1,4 procent och SEB handlades upp 1,8 procent. Swedbank har för övrigt fått se sin rekommendation för aktien höjd till köp från tidigare neutral av UBS.

SAS sjönk 2,5 procent efter att under morgonen ha presenterat delårsresultat och passagerarsiffror för augusti samt yield för juli. Sydbank sammanfattar rapporten som ”fler minus än plus”.

SAS finanschef Göran Jansson säger till SIX att han anser att miljardresultat i kvartalet, trots närmare 600 miljoner kronor i negativ valutaeffekt, är i linje med bolagets egna förväntningar.

DNB Markets inleder bevakning av hotellfastighetsbolaget Pandox, med köprekommendation och 135 kronor i riktkurs. Pandox avancerade 3,0 procent till 128,70 kronor.

CTT Systems sänktes 8,0 procent efter avbrutit förhandlingarna med Easyjet, som har beslutat att inte installera Zonal Drying från CTT i sina befintliga A320 flygplan.

Neurovive rusar efter den enda kända nyheten att styrelsemedlemmar köpt aktier i bolaget, enligt måndagskvällens rapporterade insynshandel. Aktien var upp 23 procent. Bolaget är dock ned med 73 procent sedan årsskiftet som ett resultat av att bolagets längst sprungna forskningsprojekt misslyckats med att nå positiva resultat.

I makroflödet hade Kinas handelsbalans för augusti ett större överskott än väntat i dollar räknat, men orsaken till avvikelsen var att importen minskade -13,8 procent i årstakt vilket var betydligt mer än väntade -7,9 procent.

Även noterbart på statistikfronten är Tyskland som visade på ett överskott på 22,8 miljarder euro i handelsbalansen under juli, mot väntade 22,3 miljarder. Exporten steg med säsongsjusterade 2,4 procent i månadstakt medan importen ökade med 2,2 procent i månadstakt, väntat här var +0,7 respektive +0,5 procent enligt Reuters.

Förutom ABB:s kapitalmarknadsdag som tidigare nämnts väntar i morgon en rapport från hemmafixarkedjan Clas Ohlson som lägger fram resultatet för sitt första kvartal.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s