Fyra nyheter från ABB på kapitalmarknadsdagen

Elnätsaffären samlas i en division, Power Grid. Bilden är från ABB:s testhall för ultrahög volt. Källa: ABB

ABB presenterade inga större nyheter på  kapitalmarknadsdagen i London på onsdagen. En omorganisation, en väntad sänkning av tillväxtmålet och en kvantifiering av en sedan tidigare aviserad effektivisering lades fram utöver en ambition att bli en mer aktiv förvärvare.

Den första nyheten var en omorganisation av divisionerna där fem divisioner blir fyra. All verksamhet som rör elnät samlas på ett ställe, i divisionen Power Grid. Det som rör vad ABB kallar ”Power & Automation for the site” samlas i de tre övriga: nya Electrification Products och de två gamla Process Automation och Discrete Automation & Motion.

Samtidigt inleddes en strategisk översyn av portföljen inom den nya divisionen Power Grid. Orsaken till att den valdes ut till översyn har att göra med att man har ett unikt tillfälle att tänka nytt när man sätter ihop en ny ledningsgrupp, sade vd Ulrich Spiesshofer. Några planer på större avyttringar finns inte för tillfället, sade han.

Initiativet till översynen kom inifrån, sade Spiesshofer vidare. Aktivistinvesteraren Cevian, som är näst största ägare med strax över 5 procent av aktierna, har än så länge bara befunnit sig i lyssningsläge. Cevian har inte officiellt kommunicerat vilka, om några, förändringar man vill se i ABB, men det har spekulerats kring att en delning av bolaget är målet.

Den andra nyheten var att tillväxtmålet för perioden fram till 2020 sänks till 3-6 procent per år, från 4-7 procent. Orsaken är svagare utsikter för tillväxten, både globalt och på tillväxtmarknaderna, jämfört med ett år sedan då det gamla målet presenterades. Därtill har oljepriset fallit kraftigt, vilket påverkar investeringsviljan hos oljebolagen.

Den tredje nyheten var att bolaget talade om hur mycket pengar den tidigare aviserade effektiviseringen av bland bolagets tjänstemän kommer att spara. För kostnad på 1,2 miljarder dollar, av vilket 850-900 miljoner är omstruktureringskostnader och cirka 350 miljoner implementeringskostnader, ska bolaget sänka kostnaderna med 1 miljard till slutet av 2017.

En av de första prioriteringarna i det effektiviseringsarbetet är att minska rörelsekapitalbindningen genom att förbättra lagerhållningsarbetet. Målet är att förbättra lageromsättningshastigheten till nivåer i linje med riktmärken inom industrin. Programmet för att minska rörelsekapitalet väntas frigöra 2 miljarder fram till slutet av 2017.

Den fjärde nyheten var att man nu har ambitionen att blir aktiva på förvärvsfronten.

Med andra ord presenterades inga nyheter som skakar om fundamenten i marknadens syn på bolaget. Sänkningen av tillväxtmålet var väntad, då det sedan länge har setts som väl ambitiöst. Om omorganisationen och den strategiska översynen i Power Grid längre fram leder till mer drastiska åtgärder återstår att se.

Andreas Johansson
Andreas.johansson@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s