Institutionernas analytikertillit bortblåst enligt SHB

SMirC-sceptic.svg

Institutionell skepsis mot analytikernas estimat? Bild: ”Perhelion”

Efter den senaste tidens turbulenta finansmarknader har större nordiska institutionella investerare föga förvånande nu intagit en rekordförsiktig hållning till börsplaceringar på ett års sikt. Kina är det enskilt största orosmolnet och förvaltarna tror inte längre på analytikernas vinstprognoser.

Det visar en enkätundersökning från Handelsbanken som presenterades i torsdagens morgonbrev.

En nettoandel på 29 procent bland de svarande institutionerna väntar sig stigande nordiska aktiemarknader under kommande 12 månader, ned från 61 procents nettoandel i juni när undersökningen genomfördes förra gången. Andelen är även den klart lägsta sedan banken började med enkäten år 2011.

I det kortare tremånadersperspektivet rapporteras samtidigt en något mer optimistisk inställning till nordiska aktiemarknader än vad som var fallet i juni, men dock på en fortsatt låg nivå jämfört med historiken.

Också intressant i undersökningen är att nära 60 procents andel av förvaltarna uppgivit att analytikerprognoserna över bolagens vinster ligger för högt, en ökning från endast 5 procents andel i juni.

Sektormässigt säger sig förvaltarna ha ökat exponeringen mot konsumentaktier samtidigt som de underviktar cykliskt.

Att man inom det cykliska benet dessutom underviktar verkstad betecknar Handelsbanken som något ovanligt från de institutionellas sida, och här kan finnas en möjlighet för placerare som vill gå mot strömmen:

”Den placerare som vill använda strategin att vara ‘käringen mot strömmen’ bör således titta närmare på utbombade cykliska aktier med kinesisk exponering”, skriver bankens analytiker.

SIX News publicerade förra veckan en genomgång av svenska Large- och Mid-cap aktier med Kina-/Asien-exponering som kan läsas på: http://bit.ly/1LNOUbA

Johan Eklund
johan.eklund@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s