Bilia återvänder till Tyskland

201503-P90178449-zoom-orig

BMW 7er 750Li xDrive. Källa: BMW

Bilia har tagit sig tillbaka till Tyskland, en marknad man senast var på under 90-talet, genom förvärv av Dörr & Hess. Det köpta bolaget är en återförsäljare för BMW och Mini med fyra anläggningar norr om Frankfurt.

Bilias vd Per Avander ser en konsolidering på den tyska marknaden, och vill vara med när det tåget går. Man vill växa tillsammans med BMW i landet.

”Vi har bra samarbete med BMW som är ett starkt varumärke i Sverige och i Norge. Vi ser ju att det är en naturlig följd, och vi ser att det är en konsolidering på den europeiska marknaden”, säger Avander till SIX News om klivet in i Tyskland.

”Och sedan gick vi ur Danmark, som hade jobbigt skattesystem, under det här året. Och då tycker vi att det här kan vara en jättebra satsning”, säger Per Avander.

För Bilia är förvärvet en första plattform för att man ska kunna bli större i Tyskland. Gör bolaget ett förvärv till kan man börja hitta synergier, menar Bilia-chefen.

Dörr & Hess hade en omsättning på ungefär 540 miljoner kronor, samt ett rörelseresultat om 10 miljoner under 2014. Det sysselsatta kapitalet plus avtalade övervärden uppgår enligt Bilia till cirka 110 miljoner.

Det köpta bolaget har inte alls samma lönsamhet som Bilia men, säger Avander, Bilia förvärvar bolag ibland som inte tjänar några pengar eftersom man ser att man kan utveckla bolaget.

”Vi behöver inte köpa bolag som tjänar lika mycket pengar som vi själva. Det betalar vi efter. Vi vet att vi har kunskapen”, säger Avander.

Trenden som går i Tyskland är att snittförsäljningen per handlare ska öka. Många handlare i landet, det spelar ingen roll vilket varumärke, är ofta små men alla håller på och strukturerar, fortsätter Per Avander.

”Skulle det bli något mer förvärv framöver, så är det oftast i den här storleken, kan vara något större, eller till och med mindre”, avslutar han.

Tillträdet till Dörr & Hess planeras till slutet av oktober månad och med ekonomisk effekt från och med den 1 oktober 2015.

Hanna Hoikkala
hanna.hoikkala@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s