Trög börs inför nästa veckas Fedbesked

Stockholmsbörsen handlades i en vikande tendens på fredagen inför den amerikanska centralbankens policymöte under kommande vecka. Utvecklingen på den svenska aktiemarknaden var ändå något bättre än på de ledande Europabörserna.

SIX Generalindex var vid stängningen ned med 0,4 procent till 477 och OMXS30-index sjönk 0,4 procent till 1.488. Omsättningen var 12,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 17,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

”Jag är optimistisk om börsen, både den svenska och den kinesiska. Det är varken kinesisk tillväxt eller 0,5 procents ränta i USA som inleder nästa börskrasch. Det lär vara något helt annat som vi inte har någon aning om idag. Fram till dess tror jag på uppgång”, skriver Dagens Industris börskrönikör, Henrik Mitelman, i fredagens tidning.

Placerarna har börjat samla sig inför nästa veckas Federal Reserve-möte och den stora frågan är givetvis om det blir någon styrräntehöjning eller inte. Majoriteten tror inte på höjd ränta, men flera investerare bedömer att börshandeln lär vara osäker fram till beskedet.

EU-kommissionen har satt käppar i hjulet för Telenors och Teliasoneras samgående i Danmark. Enligt Teliasonera har man inte lyckats komma överens med EU.

Under en presskonferens senare sade Teliasoneras finanschef Christian Luiga att man gjort allt man kan för fusionen. ”Vi är tillbaka på ruta ett och måste utvärdera vad vi ska göra. Vi är extremt öppna för alla alternativ”. Teliasonera-aktien var ned 1,1 procent. I operatörssektorn föll även Com Hem 2,0 procent och Tele2 0,7 procent.

Oljepriserna sjönk på fredagen efter pessimistiska kommentarer från oljekartellen OPEC och analyser som pekar på risk för fortsatt överutbud och ytterligare prisnedgångar. I oljesektorn sjönk Africa Oil 1,2 procent, Enquest 4,8 procent och Tethys Oil 2,2 procent.

Banken Barclays har höjt rekommendationen för verkstadsbolaget SKF till övervikt från jämvikt. I går uppgraderade både Goldman Sachs och Morgan Stanley SKF till motsvarande övervikt, från tidigare jämvikt. SKF var upp 2,1 procent.

Vidare inom verkstadssektorn har SEB höjt rekommendationerna för ABB, Atlas Copco och Hexpol till köp, från tidigare behåll. ABB backade med 1,0 procent medan Atlas steg 0,2 procent och Hexpol avancerade 1,9 procent.

Astrazeneca har köpt en fabrik för tillverkning av bioläkemedel från Amgen i USA. Sent under 2017 väntas den köpta fabriken vara igång med kommersiell produktion. Astrazenecas forsknings- och utvecklingsportfölj med över 120 projekt utgörs till hälften av bioläkemedelskandidater varav över 30 av dessa är under utveckling i klinisk fas. Aktien tappade 1,5 procent.

Ratos köp av norska Aibel har utvecklats till en mardröm, skriver Svenska Dagbladet Näringsliv. Priset för jämförbara bolag har rasat och långivarna uppges ha tröttnat på bolagets stora skuldbörda. Bankerna vill att Ratos och de andra aktieägarna i Aibel minskar skuldbördan genom att skjuta till nya pengar, uppger tidningen. Ratos-aktien handlades ned 1,2 procent.

Danske Bank har ökat innehavet i Fingerprint Cards till 5,2 procent av kapital och 4,5 procent av röster. Aktien stärktes 2,0 procent.

Bilia har köpt en tysk BMW-handlare som omsätter 540 miljoner kronor vid fyra anläggningar norr om Frankfurt. Bilia gick fram 3,8 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s