AFF:s Stefan Ring pratar Natonärmanden och Saabs Kockumsköp

Flera saker har hänt sedan de nordiska försvarsministrarna i april argumenterade för behovet av ett utökat försvarssamarbete på DN Debatt. Stefan Ring, generalsekreterare i Allmänna försvarsföreningen, går igenom turerna med SIX News.

NATO Secretary General Jens Stoltenberg meets with the Minister of Foreign Affairs of Sweden, Margot Wallstrom

NATO:s generalsekreterare Jens Stoltenberg träffar Sveriges utrikesminister Margot Wallström. Källa: Nato

I en artikel i Svenska Dagbladet i april uppgav Stefan Ring att samarbetet ”väcker nytt liv i de nordiska försvarsrelationerna” och för Sverige närmare Nato.

Sedan dess har flera saker hänt. Stefan Ring uppger för SIX att socialdemokraterna ”i form av Peter Hultqvist och Åsa Lindestam tydligt markerat behovet av ett internationellt samarbete, men att detta ska ske bilateralt och inte genom ett formellt medlemskap i Nato”.

”Min uppfattning är att detta framförallt beror på inrikespolitiska skäl och att vänsterflygeln inom det socialdemokratiska partiet är mycket kritisk till ett Nato-medlemskap. Samtidigt har partistyrelserna i Centern och KD tagit beslut om att ändra respektive partis uppfattning mot att vara positiv till ett medlemskap i Nato”, säger han.

Men ingenting är klart, frågan ska tragglas igenom partistämmorna först. Ring menar att det på stämmorna kan bli en häftig diskussion, då partistyrelserna i båda partierna inte var överens.

”Vi får se hur det går. Men det är ingen tvekan om att det utanförskap (neutralitet och alliansfrihet) som gällde i den öppna retoriken under det kalla kriget är helt ett passerat stadium”, uppger Stefan Ring.

Uppbackning verkar komma från svenska folket. Enligt en ny undersökning vill majoriteten av dem som tagit ställning för eller emot Nato i en Sifomätning att Sverige söker medlemskap, och den omsvängningen har skett snabbt, skriver TT den 14 september.

När det gäller försvarssamarbetet tror Stefan Ring att de nordiska länderna antagligen kommer allt närmare varandra. ”Men fortfarande innebär de olika säkerhetspolitiska lösningarna att steget mot gemensam nordisk försvarsplanering vid en allvarlig kris eller krig fortfarande inte går att ta”, fortsätter han.

Men Ryssland har kommit med motstånd. Rysslands ambassadör i Sverige, Viktor Tatarintsev, uttalade sig i juni i Dagens Nyheter om vad ett Natomedlemskap skulle kunna innebära för Sveriges och Finlands del när han varnade att länderna skulle kunna bli föremål för ryska ”motåtgärder” om den alliansfria statusen skulle överges.

För Saab kan ett ökat försvarssamarbete över gränserna vara bra. Ring menar att samarbete internationellt är positivt för bolaget men att det nordiska samarbetet däremot inte lett fram till några riktigt stora anskaffningar av försvarsmateriel inom Norden.

”Det finns ett starkt politiskt stöd till försvarsindustrin, inte minst bland socialdemokrater. Det finns rykten om att Saab från början inte var drivande vid uppköpet av Kockums utan att initiativet kom från Investor. Det är antagligen inte alltför långsökt att gissa att Wallenbergsfären inte tog ett initiativ utan att vara uppbackad av regeringen”, uppger Ring.

Från Saabs sida väljer man att inte svara på frågor om Nato just nu.

Hanna Hoikkala
hanna.hoikkala@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s