Komboläkemedel och biomarkörer framtidens cancerbehandling

pillerFramtidens cancerbehandlingar kommer att bestå av kombinationer av läkemedelssubstanser som på egen hand kanske inte har tillräcklig effekt mot tumörer. Det var branschrepresentanter för läkemedelsindustrin rörande överens om under seminariet Oncology 2025 som hölls under Nordic Life Science Days i Stockholm. Vidare spår sektorn att framtidens cancerbehandlingar kommer att vara individanpassade med avstamp från viktiga biomarkörer.

Läkemedelsbolaget Roche har integrerat biomarkörstrategin tidigt i sina forskningsprojekt där de redan i prekliniska studier utvärderar substanser som slår mot specifika mål. Vaios Karanikas, Roches chef inom onkologi med ansvar inom bland annat tidig forskning och tumörer inom immunonkologi, påpekade under seminariet att de utgår från interaktionen mellan tumörer och värdcellerna för att hitta flera angreppsätt att hämma tumörtillväxt och metastasering.

”Det är det enda sättet att slå på flera av cancertumörernas olika angreppspunkter”, sade han.

Även Timothy Fisher chef på Bristol-Myers Squibbs onkologiverksamhet, ser att framtiden för cancerbehandlingar ligger i att hitta kombinationer av flera tumörhämmande substanser.

Timothy Fischer menar också att det har blivit vanligare med kliniska samarbeten inom läkemedelsindstrin som var inte vanliga förut, speciellt inom anti PD1 och anti  PDL1-antikroppar. Han tror att det kommer att hända mycket under det kommande decenniet.

”Det kommer att vara en ny era för cancerbehandlingar. Vi vet inte i dag vilka kombinationer som fungerar eller vad som är den magiska kombinationen, men det viktiga är att vi höjer överlevnads raten, särskilt inom cancerformer som varit svåra att hitta effektiva substanser mot som cancer i bukspottkörteln och tjocktarmen”, sade han.

En av utmaningarna är att välja i det breda utbudet av substanser riktade mot cancer.

Ett sätt som kan snabba på det är enligt Timothy Fischer att utveckla teknik baserat på bland annat patientdata för att förutsäga potentialen för olika kombinationer samt att validera biomarkörer.

En annan utmaning är den aktuella prisdiskussioner där många av dagens nya läkemedel ses som dyra. Men enligt Timothy Fischer är inte betalningsviljan en så stor fråga om   behandlingarna blir tillräckligt bra.

”Om det inte handlar om att ge en patient tre månader till utan långsiktig effekt tror jag man kan få fram finansiering”.

Anna Sundström
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s