Svaghet i Stockholm när börsveckan inleddes

Stockholmsbörsen gick ned ordentligt när den nya handelsveckan inleddes. Svaga Kinasiffror tyngde men den svenska aktiemarknaden gick klart sämre än de ledande Europabörserna, troligen beroende på något starkare krona som slog mot exportföretagen.

SIX Generalindex var vid stängningen ned med 1,3 procent till 471 och OMXS30-index sjönk 1,4 procent till 1.468. Omsättningen var 14,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.     

Kinas industriproduktion ökade med 6,1 procent under augusti jämfört samma månad året innan, enligt den kinesiska statistikbyrån. Väntat utfall var en ökning om 6,6 procent.

I verkstadssektorn föll Atlas Copco 1,6 procent, SKF 2,7 procent och Trelleborg 2,4 procent. Kronan har stärkts och noteras till den starkaste nivån mot euron sedan i mitten av juli.

”Den senaste veckans oväntat starka makrostatistik från Sverige har bidragit till att den svenska kronan stärkts påtagligt”, skrev Pensers chefsekonom Sven-Arne Svensson i ett marknadsbrev.

Oljepriserna sjönk något under måndagens handel. Priserna pressades av uppgifterna att Irak siktar på att exportera rekordvolymer i oktober. Africa Oil handlades ned 3,1 procent, Enquest 2,5 procent och Lundin Petroleum 2,0 procent.

Bank var en annan svag bransch där Nordea tappade 3,0 procent, SEB 2,2 procent och Handelsbanken 2,4 procent.

Det stinker om den senaste upplagan av ryktet att TDC förbereder ett bud på Com Hem. Det ska snarare ses som att den svenska kabeloperatörens huvudägare förbereder en ny försäljning av aktier än att danskarna står redo att köpa ut det högvärderade bolaget, skrev Dagens Industri i lördagens tidning. Aktien försämrades 2,8 procent.

Tio biltillverkare, som tillsammans svarade för 52 procent av den amerikanska försäljningen 2014, har lovat att göra automatiska bromsar till standard på nya bilar, uppgav den ideella organisationen IIHS och den amerikanska trafiksäkerhetsmyndigheten NHTSA i helgen. Bromskontroll är något som Autoliv tidigare uttryckt intresse för. Aktien avancerade 0,9 procent.

Deutsche Bank har höjt rekommendationen för Astrazeneca till köp från behåll. Riktkursen drogs samtidigt upp från 48,5 pund till 57 pund motsvarande 725 kronor. Aktien adderade 0,1 procent till 547,50 kronor.

Goldman Sachs har lagt till Nokia på sin conviction buy-lista, där de mest övertygade köprekommendationerna återfinns. Banken ser  potential för Nokia att förbättra marginalen via konsolideringen i industrin. Nokia bedöms också ha en konkurrensfördel mot Ericsson med sin bredare produktportfölj. Goldman Sachs ser även potential till betydande kapitalöverföringar från Nokia när köpet av Alcatel-Lucent slutförts. Aktien klättrade 2,0 procent.

H&M sjönk 0,1 procent inför tisdagens presentation av augustiförsäljningen. Omsättningen i den tyska beklädnadshandeln ökade med 18 procent under vecka 37 jämfört med samma vecka föregående år.

Fingerprint Cards utmanas nu av en av världens största chiptillverkare, Qualcomm, på marknaden för fingersensorer. Uppgifter tyder på att en lansering sannolikt sker redan inom några månader. Stämmer det innebär det ett tungt bakslag för Fingerprint Cards, skrev Breakit på måndagen. Aktien skickades ned 8,5 procent. Biometrikollegan Precise pressades 5,0 procent.

Danske Bank anser att intäktsprognoserna för den kommande säsongen för Skistar ser stabila ut och anser att kommande rapport bör ge styrka till antagandet om en höjd utdelning. Rekommendationen är kvar på köp med 130 kronor i riktkurs. Aktien stärktes 1,2 procent till 109,25 kronor.

Clas Ohlson handlades exklusive utdelning 5,25 kronor per aktie. Kursen minskade 7,25 kronor till 137,25 kronor.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s