Återhämtning mot slutet, H&M höll tillbaka, OMXS30 +0,1 %

Kurserna på Stockholmsbörsen hämtade sig mot slutet av handelsdagen och stängde strax ovan nollstrecket. Liksom gårdagen utvecklades Stockholmsbörsen svagare än de ledande börserna i Europa. Indextunga H&M höll tillbaka efter att på morgonen ha släppt svaga försäljningssiffror för augusti.

I Europa stängde Londonbörsen +1,1 procent, Parisbörsen +1,1 procent och Frankfurt +0,6 procent.

SIX Generalindex hade vid stängning backat 0,1 procent till 470 medan OMXS30-index ökade 0,1 procent till 1.469. Omsättningen var 13,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 18,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

H&M:s försäljningstillväxt i augusti uppgick till 1 procent, att jämföra med analytikernas förväntningar om en tillväxt på 6,1 procent. Det ovanligt varma vädret på flera av H&M-koncernens stora marknader i Europa påverkade försäljningen negativt, enligt klädjätten. Samtidigt rapporterades den totala försäljningen för det tredje kvartalet, från juni-augusti, som totalt uppgick till 46.024 miljoner kronor, att jämföra med förväntningarna om 45.794 miljoner. Aktien backade 1,6 procent.

Haldex har räknat på kostnaderna för den tidigare annonserade produktåterkallelsen av bromscylindrar på den Nordamerikanska marknaden och höjer det reserverade beloppet till 170 miljoner kronor från att tidigare ha uppskattat kostnaden till 65 miljoner. 105 miljoner kronor kommer att belasta det tredje kvartalet. Aktien backade 2,0 procent.

SSAB steg 0,4 procent. Bolaget har återupptagit produktionen vid masugnen i Luleå efter att under sommaren ha genomfört en omställning.

”Masugnen är nu igång, allt går som det ska och vi har börjat att producera stålämnen igen. Med de nu gjorda investeringarna har vi säkerställt Luleås effektivitet och ämnesproduktion framöver”, skriver Marie Elfstrand, Director Media Relations på SSAB, i en kommentar till SIX News på tisdagen.

Sökföretaget Eniro uppges fortsätta att skicka bluffakturor till sina kunder, detta trots att bolaget innan sommaren lovat att bättra sig, uppger SvD Näringsliv i sin nätupplaga. Sverigechefen Nils Carlsson beklagar att problemen kvarstår och han uppmuntrar drabbade kunder att höra av sig till bolagets kundservice. Aktien backade 0,3 procent.

Com Hem har tagit upp nya lån i syfte att lösa en obligation. Åtgärden kommer att sänka bolagets räntekostnader med 100 miljoner kronor per år, bedöms det. Aktien steg 2,3 procent.

Hansa Medical meddelade att läkemedelskandidaten Ides nådde både det primära och sekundära målet i en fas II-studie. Aktien steg 3,0 procent.

Exane BNP Paribas har sänkt rekommendationen för Africa Oil och Lundin Petroleum. Africa Oil sänktes till neutral från outperform medan Lundin Petroleum sänktes till underperform från neutral. Aktierna backade 3,0 respektive 0,8 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s