Riksbanken hoppas att Fed höjer styrräntan

Riksbanksledamoten Per Jansson hoppas att den amerikanska centralbanken Federal Reserve höjer sin styrränta vid det penningpolitiska mötet nu på torsdag.

”Det bästa för Sverige, och även för USA kan jag tänka mig, vore att de faktiskt höjer styrräntan. Det skulle dels bekräfta att de ser en stark amerikansk ekonomi i grunden. Och sedan blir det ju lite lättare för oss ur ett växelkursperspektiv ifall de gör det”, säger Per Jansson till SIX News i samband med ett LO-seminarium kring lönebildning.

På senare år har reallöneökningarna i Sverige blivit oväntat höga till följd av den låga inflationen.

Vore det oproblematiskt om reallöneökningarna skulle fortsätta att vara oväntat höga i Sverige?

”Vi tror ju på att inflationen bör stiga. Det återspeglas i våra prognoser av reallönen där produktivitetsutvecklingen blir lite starkare än reallöneutvecklingen. Att spekulera kring ett scenario där någonting annat inträffar känns inte aktuellt för mig i det här läget”, svarar Per Jansson.

Riksbanken förutspår inga ”lönechocker” i kommande avtalsrörelse, utan en ”normal” löneutveckling som inte hotar Sveriges konkurrenskraft, uppgav Per Jansson under sitt anförande.

Han konstaterade att inflationen visserligen tidvis har avvikit från inflationsmålet på 2 procent, men att målet ändå har fungerat som en gemensam utgångspunkt för arbetsmarknadens parter i deras löneförhandlingar. Detta har i sig gynnat den allmänna ekonomiska utvecklingen i Sverige, enligt Per Jansson.

Johan Lind
johan.lind@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s