Stockholmsbörsen stängde strax över nollan, Teliasonera lyfte, OMXS30 +0,1 %

Handeln på Stockholmsbörsen avslutades uppåt på onsdagen. Nu är det inte långt kvar till Feds räntebesked i morgon torsdag, och på hemmaplan ser Fingerprint till att hålla handlare sysselsatta.

SIX Generalindex stängde på +0,9 procent vid 475 medan OMXS30-index steg 1,0 procent till 1.484. Omsättningen var 13,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 18,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Utvecklingen på Stockholmsbörsen var inte lika stark som på de flesta börserna i övriga Europa. När portarna till börshandeln i Stockholm stängdes låg kurserna i USA kring nollan.

I dag inleder Federal Reserve det tvådagarsmöte som ska mynna ut i ett penningpolitiskt besked, och som handlarna väntat på i veckor.

Mötet kommer avgöra om det blir någon räntehöjning, i så fall den första på nästan ett årtionde. Marknaden är splittrad inför beskedet.

På Stockholmsbörsen var Fingerprint Cards, som sjönk 2,5 procent till 218,50 kronor, mest omsatt. Rättegången mot storägaren och före detta vd:n Johan Carlström har skjutits upp efter att Carlström anmält åklagaren för jäv och brott mot etiska regler, vilket nu måste utredas.

Carlström var själv aktiv på Twitter under dagen. ”FPC kan rätt skött 2020 ha högre Market Cap än Ericsson har i detta nu. Ta det som en målsättning”, skrev han.

SIX pratade med nuvarande vd Jörgen Lantto i dag, och han uppgav att intresset för aktien varit stort under en längre tid. Lantto räknar med att fler säljsideanalytiker kommer att ta upp bevakning framöver.

Verkstadssektorn visade upp sin starka sida i dag. Bland vinnarna märktes Atlas Copco, upp 2,5 procent, och Sandvik, upp 2,4 procent. Några nyheter kring bolagen har inte noterats, men bidragande till utvecklingen kan den amerikanska gruvkonkurrenten Joy Global, som steg med över 5 procent i går, ha varit.

Inditex steg 5,3 procent i Madrid efter att rapporten för det första halvåret kommit in strax över förväntningarna. H&M utvecklades med en uppgång på 1,9 procent mycket bättre än den bredare marknaden.

Kinnevik steg 2,5 procent. Dels har Kinnevik höjts till starkt köp från köp av Swedbank och dels har Berenberg inlett bevakning av modesajten Zalando, där Kinnevik är storägare, med en köprekommendation. Zalando var upp 1,6 procent i Frankfurt.

Den tyska motortillverkaren Deutz tappade hela 29,8 procent i Frankfurt efter en vinstvarning. Volvo, som äger 25 procent av aktierna i Deutz, klarade sig bättre och steg 1,2 procent i Stockholm. I morgon släpps siffror på lastbilsleveranser under augusti.

Bulten var upp 5,3 procent. Bolaget har fått en order på fästelement värd 20 miljoner euro per år från en ”betydande fordonstillverkare”. I morgon torsdag håller Bulten kapitalmarknadsdag.

Handelsbanken har höjt rekommendationen för fönstertillverkaren Inwido till köp från öka. Aktien var upp 0,3 procent.

Affärsvärlden rekommenderade sina läsare att köpa Gränges, Eltel och Beijer Ref. De aktierna steg med 4,7, 2,2 respektive 5,2 procent.

SIX News
red@six.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s