Svagt uppåt i Stockholm, avvaktande inför kvällens Fed-besked

Stockholmsbörsen rörde sig på torsdagen i ett relativt smalt spann med en marknad avvaktade Federal Reserves räntebesked i kväll. Bland enskilda aktier stod TeliaSonera i fokus efter beskedet att bolaget ska lämna äventyret i Eurasien.

SIX Generalindex var vid stängningen upp 0,2 procent till 476 medan OMXS30-index ökade 0,2 procent till 1.486. Omsättningen var 13,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Federal Reserve lämnar i kväll, klockan 20.00, besked om styrräntan. Handeln med terminskontrakt kring den amerikanska styrräntan har under de senaste dagarna mer och mer indikerat att investerare nu förväntar sig att räntan lämnas oförändrad. Men om det blir en höjning så är det första gången det sker på ett årtionde.

Under morgonen meddelade TeliaSonera att en process har inletts för att minska närvaron inom regionen Eurasien och över tid lämna den helt. I stället ska bolaget fokusera på regionerna i Europa och Sverige.

Dagens besked berör Nepal, Kazakstan, Uzbekistan, Azerbajdzjan, Georgien, Moldavien och Tadzjikistan. Teliasonera menar att ”hårt arbete” de senaste två åren har gjort att bolaget kan lämna ifrån sig ”bättre och mer välskötta verksamheter” som någon annan kan driva vidare.

Två olösta problem ligger bakom beslutet, sade vd Johan Dennelind vid en telefonkonferens. Det första är att Teliasonera fortfarande inte vet vem eller vilka som står som slutgiltig ägare till de partners bolaget har i flera länder.

Det andra är att man har svårt att få hem pengar man tjänar i länderna till Sverige. Samma problem gäller dock även pengarna från en framtida försäljning, sade Dennelind.

Bland analytikerna råder det delade meningar om vad tillgångarna som nu ska säljas är värda. Siffror från 0 till 15 kronor per aktie hörs från analytikerledet.

TeliaSonera-aktien steg 3,3 procent.

Volvos lastbilsleveranser i augusti var något lägre än väntat enligt SIX/Inquiry Financials analytikerenkät. Det var leveranserna i Asien och Sydamerika som var klart lägre än väntat. Nordamerika förbättrades något mindre än väntat samtidigt som Europa överraskade klart på uppsidan. Volvo stängde ned 0,6 procent.

SSAB:s vd Martin Lindqvist dementerade i dag de spekulationer som funnits i marknaden om förestående nyemission. I en kommentar till SIX News, vid ett stålseminarium i Stockholm, sade stålchefen att inga nyemissioner är i sikte.

Martin Lindqvist uppgav vidare att de prognoser som bolaget har lämnat i samband med halvårsrapporten står fast. I juli sades bland annat att volymerna skulle sjunka något under det tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet. Han förutspådde också i dag ett fortsatt utrymme för lägre skrotpriser.

SSAB:s a-aktie slutade 0,4 procent ned.

Semafo föll 5,0 procent på vad som ser ut att vara en statskupp i Burkina Faso. Ett militärråd i Burkina Faso ska ha upplöst Burkina Fasos politiska institutioner och under onsdagen rapporterades det att landets interimspresident och premiärminister fängslats av soldater.  Semafos största gruvprojekt Mana ligger i Burkina Faso.

Exane BNP Paribas sänker rekommendationen för Securitas till underperform, från tidigare neutral. Riktkursen dras samtidigt ned med 13 procent till 100 kronor. Aktien backade 1,3 procent till 108 kronor.

Fastighetsbolagen Kungsleden och Balder har fått höjda rekommendationer från SEB Equity Research: till köp, från tidigare behåll. Aktierna steg 1,1 respektive ökade 1,3 procent.

Fingerprint Cards steg 8,7 procent. I dag meddelade bolaget att förre vd Johan Carlströms uppmärksammade tweets inte är gjorda å bolagets vägnar.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s