Börsen föll inför helgen, fokus på Federal Reserve

Stockholmsbörsen avslutade veckan med att falla tillbaka inför helgen. Utvecklingen var i linje med de större börserna i  Europa. Marknaden fortsatte i dag att smälta gårdagens besked från Federal Reserve.

SIX Generalindex sjönk med 1,8 procent till 467 och OMXS30-index  backade 2,2 procent till 1.453. Omsättningen var 20,7 miljarder kronor  på Stockholmsbörsen och 27,8 miljarder inklusive de alternativa  handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15  miljarder.

Fed behöll räntan oförändrad och kom enligt bedömare med duvaktiga  framtidssignaler. Bland annat oroades Federal Reserve för den globala  konjunkturen.

Inför gårdagens besked från Federal Reserve var marknaden splittrad  huruvida räntan skulle höjas eller lämnas oförändrad. Men de flesta  verkar ha räknat med antingen en höjning med duvaktig ton eller  oförändrad ränta med hökaktig ton. Att Fed höll räntan stilla men  också gav duvaktiga signaler verkar nu skapa osäkerhet.

”Uttalandet ser inte exakt ut som inledningen till en räntehöjning  på väldigt kort sikt. Efter att ha lyssnat på Yellen är vår nya  prognos en höjning i december”, kommenterade SEB:s analytiker i ett  morgonbrev.

På Stockholmsbörsen utvecklades verkstadssektorn svagast. SKF  backade 3,9 procent, Atlas Copco var ned 3,6 procent och Volvo tappade  4,1 procent. Dollarn har försvagats efter den uteblivna höjningen från  Fed.

Teliasonera var ned 2,4 procent. Carnegie sänkte rekommendationen  från köp till behåll.

Fingerprint Cards var återigen dagens mest omsatta aktie. Efter  volatil handel steg aktien 1,1 procent. Ekobrottsmyndigheten meddelade  att åtal väcks mot den före detta vd:n och storägaren Johan  Carlström.

Mot strömmen gick hälsovård. AstraZeneca ökade 1,3 procent medan  Orexo steg 25 procent.

Orexo stärktes av beskedet i går från det amerikanska  hälsodepartementet Health and Human Services Secretary Sylvia M.  Burwell som uppgett att de ämnar vidta åtgärder för att öka tillgången  till behandling av opiatberoende i USA. Orexo marknadsför Zubsolv för  behandling av opiatberoende.

Fredagen har bjudit på ett bud i fastighetssektorn där Corem lagt  ett bud på Tribona med betalning till lika delar kontanter och  nyemitterade aktier i Corem. Budet motsvarar 42 kronor per aktie,  vilket ger en budpremie på 9,7 procent.

Uppgifterna om att det funnits konkret köpintresse för bolaget  bekräftades i förra veckan av Tribonas styrelse, och det flesta hade  räknat med att det var storägaren Corem som låg bakom detta. Tribonas aktie steg 6,8 procent medan Corem backade 3,8 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s