Börsveckan inleddes med klart högre kurser

Stockholmsbörsen inledde veckan med att stiga. Starkaste sektorer var Hälsovård och IT.

Bland de mest handlade aktierna ökade Fingerprint Cards 3,8 procent, Nordea var upp 1,7 procent medan H&M stärktes 1,0 procent.

Även NCC presterade bättre än index efter besked om en omorganisation. Bolaget undersöker möjligheten att notera bostadsutvecklingsdelen.

SIX Generalindex var vid stängning upp 0,7 procent till 470 medan OMXS30-index ökade 0,7 procent till 1.463. Omsättningen var 13,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 18,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Gårdagens grekiska omval till parlamentet resulterade i att vänsterpartiet Syriza blev största parti, dock utan egen majoritet. Syriza ska försöka bilda regeringskoalition med partiet Oberoende greker.

Sveriges regering lade i morse fram budgetpropositionen för 2016 där regeringen bland annat föreslår investeringar i jobb, skola och klimat.

På hemmaplan omorganiserade NCC, och bolaget ska också undersöka möjligheten att särnotera bostadsutvecklingen. Sju affärsområden ska bli fem i den nya organisationen. Byggbolaget vill ännu inte precisera resultateffekten av den aviserade omorganisationen men vd Peter Wågström sade till SIX att bolaget förväntar sig både kostnadsbesparingar och positiva effekter genom att det omorganiserade bolaget tar en större andel av tillväxten i marknaden. NCC-aktien steg 2,5 procent.

SIX talade också med Sandvik med anledning av att analyshuset Barclays med flera i förra veckan träffade Sandviks IR-chef Ann-Sofie Nordh och bland annat pratade om efterfrågan. Man tyckte sig höra ny information om efterfrågan på bolagets produkter under det tredje kvartalet, men det var inte avsikten säger Sandviks Ann-Sofie Nordh till SIX News. Nordh vill inte heller kommentera hur det sett ut hittills i tredje kvartalet.

”Vi får vänta tills det tredje kvartalet kommer. I kvartalet är september den stora månaden, och den har vi inte sett klart än”. Sandvik handlades ned 1,0 procent.

I samband med att tyska SKF-konkurrenten Schaeffler meddelat om noteringsplaner i Frankfurt lämnades även en nedrevidering av försäljningsprognosen för 2015. Detta mot bakgrund av en svagare än väntad marknadsutveckling under sommarmånaderna, särskilt inom Automotive-affären i Kina. SKF föll inledningsvis men stängde 0,7 procent upp.

Volvo var ned 0,5 procent. Sektorkollegan Volkswagen rasade i Frankfurt efter uppgifter om fusk i USA och risk för storböter.

Från fredagens insynslista från Finansinspektionen framgick att Micro Systemations vd Joel Bollö sålt 50.000 aktier i bolaget. Hans innehav uppgår därefter till 114.222 B-aktier. Aktien backade  4,7 procent.

Bland dagens rekommendationer har Deutsche Bank höjt rekommendationen för Nokia till köp, från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 7,50 euro, från tidigare 6,2 euro. Aktien var upp 3,1 procent.

Vidare drog Handelsbanken ned rekommendationen på Electrolux från minska till sälj. Aktien backade 0,5 procent.

Samma bank återupptog bevakning på servettföretaget Duni med rekommendationen köp. Aktien gick fram 2,5 procent.

Börsveckan rekommenderade köp av Scandi Standard och Vitrolife. Aktierna ökade 2,2 respektive 2,4 procent.

Affärsvärldens modellportfölj tog in Doro i sin veckoportfölj. Aktien ökade 2,8 procent.

Fem år efter fyndet av Johan Sverdrup är Lundin Petroleum en stukad aktie. Det konstaterade Dagens Industris börsreporter Richard Bråse och rekommenderade köp av aktien i måndagens tidning. Aktien handlades upp 0,9 procent.

Bravida har meddelat planer på att börsnoteras under fjärde kvartalet i år.

SIX News
red@six.se

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s