Svaghet mot slutet på Stockholmsbörsen där bankerna tyngde

Kurserna på Stockholmsbörsen visade till största delen negativa rörelser på onsdagen. Banksektorn var ett sänke för storbolagsindexet OMXS30 när Nordea spådde att flera regelförändringar med negativ inverkan på de nordiska bankerna är i antågande.

OMXS30-indexet backade 0,3 procent till 1.422. Breda SIX Generalindex var vid stängning i stället i stort sett oförändrat vid 459. Omsättningen var 14,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Utvecklingen för generalindexet var marginellt svagare än Europabörserna som helhet. Europabörserna inledde starkt men viss svaghet kunde skönjas mot slutet av sessionen när New York-börserna backade ned.

Investerarna skakade alltså snabbt av sig nattens utfall för Kinas inköpschefsindex (Caixin) i september som blev det lägsta på 78 månader. Preliminärt var siffran 47,0 i september, jämfört med 47,3 månaden innan.

Inköpschefsindexet var, förutom att det var lägre än månaden innan, även svagare än analytikernas förväntningar.

Banksektorn gick som sagt svagt i Stockholm. I ett marknadsbrev på onsdagen spådde Nordea att det kommer presenteras flera förändringar och förslag relaterat till kapitalregler inom de närmaste 6-9 månaderna, något som väntas få negativ inverkan på de nordiska bankerna. Swedbank, som meddelade att de förvärvar Danske Banks bankverksamheter i de baltiska länderna Lettland och Litauen, tappade 1,6 procent, Handelsbanken var ned 1,5 procent, SEB minskade 1,7 procent och Nordea tappade 1,3 procent.

Arcam har fått en order på fem Q10-system från kinesiska AK Medical. Arcams vd Magnus René säger till SIX News att man industriellt inte märkt av någon oro i Kina. Aktien klättrade med 6,7 procent.

En annan raket var Fingerprint som avancerade 6,5 procent under frenetisk handel. Fingerprint Cards vd Jörgen Lantto har träffat ett antal svenska aktieanalytiker, sade han till SIX.

”Jag har träffat ett par stycken. Jag kan bekräfta att det finns ett ökande intresse hos analytiker. Vi pratar med folk hela tiden”.

Fingerprint blev med råge dagens mest omsatta aktie.

Volvo, som fick en köprekommendation av Affärsvärlden, rekylerade upp 1,7 procent efter gårdagens nedställ.

Riktkursen för Elekta har justerats upp till 90 kronor, från 68 kronor, av Nordea. Rekommendationen är oförändrad vid köp. Samtidigt uppgav Elektas vd Tomas Puusepp i en intervju i DI att man de är försiktigt optimistiska och ska leverera vad de sagt, men att det ännu är för tidigt att justera prognosen. Elekta steg 5,1 procent.

I detaljhandelssektorn föreslog Venue Retail en riktad konvertibelemission, samt en riktad nyemission till Staffan Persson, storägare i bland annat Eniro. Aktien ökade 11 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s