Caterpillar drog ned aktiemarknaden

Kurserna på Stockholmsbörsen började runt oförändrade nivåer, men handlades successivt ned för att avsluta dagen i en baisseartad tendens. Tillväxtoro lade sordin på stämningen under en dag med hög omsättning. Cykliska bolag gick i täten för nedgångarna efter en vinstvarning från amerikanska Caterpillar. Dagen bjöd även på en rapport från H&M.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 2,7 procent till 447 och OMXS30-index sjönk 2,8 procent till 1.382. Omsättningen var 22,2 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 30,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Börsens tyngsta pjäs, H&M, var i fokus då bolaget lämnat siffror i morse för det tredje kvartalet avseende sommarmånaderna juni till augusti. Bolagets resultat efter finansnetto kom in helt i linje med förväntningarna, vilket också var fallet med bruttomarginalen.

H&M:s försäljning under perioden 1-22 september har ökat med 12 procent i lokala valutor. Enligt Handelsbanken var ökningen lägre än väntat.

H&M:s aktie var ned 4,0 procent.

I övrigt var det relativt begränsat med bolagsnyheter. Fingerprint Cards var mest omsatt efter gårdagens lunchmöte hos SEB. Efter en stark inledning på dagen med handel vid nya kursrekord för aktien vände kursen ned i takt med att börsen som helhet försämrades. Aktien stängde ned 1,6 procent vid 274 kronor.

Volvo sjönk 4,3 procent. Dagens Industri skriver att Volvo riskerar en kreditsmäll i Kina på hela 6 miljarder kronor. Bolaget har ställt ut kreditgarantier för anläggningsmaskiner och när entreprenörer inte kan betala tvingas Volvo öppna plånboken, enligt tidningen.

Under eftermiddagen släppte även Volvokonkurrenten Caterpillar, inom anläggningsmaskiner, en vinstvarning och besked om en omstrukturering. Intäkterna hos Caterpillar spås nu bli runt 48 miljarder dollar för 2015, vilket är 1 miljard lägre än tidigare prognos. För 2016 väntas intäkterna backa med 5 procent jämfört med 2015.

Bland övriga tunga cykliska industriaktier var Atlas Copco A ned 4,4 procent, Sandvik tappade 3,8 procent och Electrolux backade 4,6 procent.

Stålbolaget SSAB noterades 3,2 procent lägre vid sin årslägstanotering.

RBC Capital Markets höjde rekommendationen på Enquest till outperform från underperform och aktien gick mot strömmen och steg 0,1 procent.

CTT Systems stärktes 0,2 procent i det bistra börsklimatet. Bolaget har vunnit ett ”utvecklingskontrakt för befuktare till en ny crew rest på A380, som skall introduceras till flygbolag under 2016.

På makrofronten visade Konjunkturinstitutets barometer för september ett starkare utfall än väntat för tillverkningssegmentet, medan konsumentsegmentet var något svagare.

Sent i kväll håller amerikanska centralbankschefen Janet Yellen ett tal om penningpolitik.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s