Rejäl uppryckning i Stockholm på fredagen

Stockholmsbörsen stängde högre på bred front under fredagen och återhämtade sig därmed något från tre raka dagar med kurstapp. Veckan summerad var trots allt svag då OMXS30 tappade 2,4 procent. Mest stöd till index på fredagen kom från finanssektorn, där alla storbanker gick starkt.

SIX Generalindex var vid stängning upp 2,4 procent till 458 medan OMXS30-index ökade 2,7 procent till 1.418. Omsättningen var 15,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 21,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.   

Efter börsstängning i USA på torsdagen uppgav amerikanska centralbankens ordförande Janet Yellen att de flesta av ledamöterna i centralbanken, däribland hon själv, för närvarande förväntar sig en initial styrräntehöjning senare i år, följt av en gradvis åtstramningstakt därefter. Att Fed väntas våga höja redan i år såg investerarna ut att tolka som en positiv signal.

Sektormässigt gick bankerna starkt, efter en svag vecka. Nordea ökade 3,8 procent, SEB var upp 3,1 procent och Swedbank steg 3,5 procent.

H&M fick ta emot analytikernas rekommendationsförändringar efter gårdagens delårsrapport. Nordea sänkte riktkursen till 290 kronor och upprepade rekommendationen sälj. Banken räknar inte med någon rörelseresultattillväxt de kommande tre kvartalen. Swedbank och Handelsbanken går på en annan linje och höjer rekommendationen till köp, från tidigare neutral respektive öka. H&M-aktien steg 2,6 procent.

Dagens vinnare var MTG efter att ryska CTC Media, där det svenska mediebolaget är storägare, ingått ett definitivt avtal om att sälja 75 procent av sin ryska verksamhet till UTH Russia, för 200 miljoner dollar. Försäljningen görs för att följa rysk massmedielag. MTG steg 9,5 procent, en kraftig kursreaktion som tyder på att marknaden inte hade värderat in andelen i MTG:s aktie, sa Handelsbankens analytiker Rasmus Engberg till SIX News.

Sobi ökade 3,2 procent efter att ha fått en positiv rekommendation av det europeiska läkemedelsverkets rådgivande kommitté CHMP. Rekommendationen lämnas nu in till EU-kommissionen som tar slutligt beslut.

Vidare på rekommendationstemat höjde Liberium rekommendationen för Ericsson till köp, från tidigare behåll. Aktien steg 4,2 procent. Royal Bank of Canada höjer rekommendationen på bilsäkerhetsföretaget Autoliv från underperform till sector perform. Autoliv klättrade 4,3 procent.

Fingerprint var återigen dagens mest omsatta aktie. I en intervju med EFN uppgav bolagets vd Jörgen Lantto att bolaget räknar med att den totala marknaden kommer att vara större i det första kvartalet 2016 jämfört med fjärde kvartalet 2015. Aktien steg 7,7 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s