Små förändringar med verkstad i topp, OMXS30 +0,2 %

Stockholmsbörsen handlades sammantaget i en oregelbunden tendens på tisdagen. Cykliska bolag gick framåt medan defensiva bolag hade det motigare. Efter en trög inledning på börsdagen återhämtade sig index och slutade omkring oförändrade nivåer för dagen.

Stockholmsbörsen hade en snäppet bättre utveckling än på de ledande Europabörserna. Framförallt Londonbörsen visade på en svagare utveckling än i Stockholm.

SIX Generalindex var vid stängning upp med 0,1 procent till 450 och OMXS30 ökade 0,2 procent till 1.392. Omsättningen var 16,8 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 22,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Bland tisdagens makroekonomiska statistik noterades det att utfallen för konjunkturbarometern för EMU var bättre än väntat i september och att inflationen i Tyskland var lägre än väntat.

Bland enskilda aktier steg Autoliv, som anordnar kapitalmarknadsdagar på torsdag och fredag, 0,6 procent. Goldman Sachs har höjt rekommendationen till neutral från sälj.

Volvo handlades 1,2 procent högre. Scanias säljdirektör räknar med högre marknadstillväxt i Europa än vad Volvo gör i sina prognoser.

SKF var ett annat bolag inom sektorn som fick luft under vingarna. Aktien sattes upp 5,5 procent. Kullagertillverkaren kommer att förse Geely Auto med hjullagerenheter för MacPherson-fjäderben till deras framtida bilmodeller.

Alfa Laval hade en bra dag med en uppgång på 4,3 procent. Bolaget höll sitt vanliga möte med analytikerna inför rapporten i går och upprepade där vad man tidigare sagt om utsikter och om hur bolagets exponering mot marinsektorn ser ut. Därutöver fick man ytterligare en stororder på barlastvattenrening.

På ett annat håll i verkstadssektorn upprepade finska Metso sina prognoser för 2015 inför sin kapitalmarknadsdag i London. Metso var upp 5,3 procent i Helsingfors och i Stockholm var industrisektorn som helhet 1,3 procent högre.

Elekta tappade 2,7 procent. Konkurrenten Varian Medical Systems, som Elekta stämde för patentintrång i somras, har nu stämt Elekta tillbaka.

Inom läkemedelssektorn hittades flera av dagens förlorare. I USA föll Valeant Pharmaceuticals 16 procent på måndagen sedan demokrater i USA yrkat på en stämning av bolaget för kraftiga prishöjningar på hjärtläkemedel. Detta har fått en prisdiskussion att blomma upp. Analytiker som Dow Jones Newswires har talat under dagen uppgav att de ser att läkemedelstillverkarna borde kunna behålla priskraften även i skenet av växande kritik.

Meda retirerade 3,8 procent, Astrazeneca ställdes ned 2,0 procent och Swedish Orphan Biovitrum handlades ned 2,5 procent.

Midsona tappade 4,5 procent. Livsmedelsverket har avrått från att ge barn under sex år riskakor, vilket Midsona säljer under varumärkena Friggs och Urtekram. Riskakor står för ungefär 6 procent av Midsonas försäljning.

Bland de mindre bolagen meddelade Opcon att slutförandet av försäljningen av verksamheten Waste Heat Recovery försenas med en månad. Aktien föll med 12 procent.

Bimobjects finanschef har köpt 35.000 aktier i bolaget. Aktien steg 11 procent.

 

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s