Stockholmsbörsen rundade av kvartalet med uppgångar

Kurserna på Stockholmsbörsen tickade uppåt ända in i slutet av dagen. I och med stängningen rundades ett helt kvartal av.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 1,9 procent till 458 medan OMXS30-index steg 1,8 procent till 1.417. Omsättningen var 19,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 26,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen är vanligen omkring 13-15 miljarder.

Onsdag är den sista dagen i det tredje kvartalet, ett kvartal som varit stökigt då oron över konjunkturen hållit greppet över handlarna. Men uppgångarna på Stockholmsbörsen var breda, och starkast utveckling hade telekommunikationssektorn som stängde på +2,9 procent. Finans och hälsovård laggade något efter övriga sektorer.

Dagens makroagenda innehöll intressanta punkter. Från Eurostat har siffror presenterats som visade att konsumentpriserna sjunkit med 0,1 procent i årstakt under september. Just deflationsspöket är något som ECB-chefen Mario Draghi brottats med en längre tid. Utfallet för amerikanska jobbsiffror blev något bättre än väntat.

Högt upp bland vinnarna bland storbolagen befann sig Electrolux med en uppgång på 4,6 procent. Bolaget har kommit närmare en uppgörelse kring de eftergifter som det amerikanska justitiedepartementet kräver för att godkänna bolagets köp av General Electrics  vitvaruverksamhet, rapporterar Dow Jones Newswires. Från myndigheternas sida konstateras dock att man inte fått något formellt förslag från Electrolux och General Electric.

En annan vinnare var Atlas Copco som steg 2,8 procent. Affärsvärlden tycker det är dags att köpa Atlas, ett bolag som tappat mer än en tredjedel av sitt värde under hösten. Tajmingen är svår, men lägger sig börsoron har aktien potential att nå 243 kronor inom ett år, heter det vidare.

En börsnotering av Volvo Anläggningsmaskiner rycker närmare, skriver Dagens Industri. En het vd-kandidat till det nya börsbolaget är Trelleborgs vd, Peter Nilsson, spekulerar tidningen. Volvo gick fram 1,7 procent medan Trelleborg ökade 3,8 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv har anslutit sig till Drive Me-projektet. Pilotprojektet är ett storskaligt test av autonom körning på allmänna vägar i stadsmiljöer. 100 självkörande bilar kommer köras i Göteborgstrafiken. Aktien adderade 4,9 procent.

Precise Biometrics produkt för fingeravtrycksigenkänning i mobila enheter har genom samarbetet med Fingerprint integrerats i två nyligen lanserade telefoner från ett ledande amerikanskt teknikbolag. Fingerprint Cards OneTouch touchsensor FPC1025 finns i Googles smartphones Nexus 5X och Nexus 6P. Precise pressades upp 1,8 procent och Fingerprint 3,2 procent.

Bussoperatören Nobina redovisar ett justerat rörelseresultat om 137 miljoner kronor  för juni-augusti, en uppgång från fjolårets 111 miljoner. ”Det är starkare än vad vi förväntade oss och även sett till analytikernas förväntningar”, säger Nobinas vd Ragnar Norbäck till SIX News. Nobina räknar med att lämna en utdelning på minst 75 procent av det justerade resultatet före skatt i det räkenskapsår som avslutas den 29 februari 2016. Marknaden belönade rapporten med 13,3 procents uppgång.

New Waves vd Torsten Jansson har köpt ytterligare 60.000 B-aktier i bolaget. Kursen förbättrades 3,5 procent.

Qliro Groups vd och koncernchef Paul Fischbein har informerat bolagets styrelse att han avser att lämna sitt uppdrag. Han kommer att kvarstå i sin nuvarande roll tills en efterträdare är utsedd. Aktien höjdes 4,0 procent.

Lundin Petroleum var upp 4,2 procent. Bolaget presenterade i morse resultatet från flera utvärderingsborrningar från Alta i Barents hav som bolaget själva var nöjda med.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              458     +1,9     +0,6
OMX Stockholm 30             1417     +1,8     -3,3
SIX Return index              858     +1,9     +3,8
SIX Sverige cykliskt 15       389     +3,1     -2,4
SIX Sverige defensivt 15      487     +2,0     +8,3
SIX Volatilitetsindex        27,3     +0,0    +75,1

SIX Finans                    662     +1,3     +1,8
SIX Hälsovård                 378     +1,3     +1,8
SIX Industri                  540     +2,1     -1,1
SIX IT                        150     +1,9    +31,3
SIX Konsumentvaror           1330     +2,0     +3,1
SIX Råvaror                   261     +2,6    -10,2
SIX Telekommunikation         273     +2,9    -10,0
SIX Tjänster                 1193     +2,2    +17,6

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s