Defensiva bolag tar plats i index för vinstmomentum– SIX Index

Totalt tas elva nya bolag in i SIX Market Estimates 20-index, SMEX20, inför det fjärde kvartalet. Efter en genomgång av analytikernas uppdatering för nästa års vinster ökar andelen defensiva bolag från 30 till 40 procent.

Det bolag som fått störst upprevideringar av resultatprognosen för 2016 är Unibet som gör sektorkollegan Betsson sällskap i oviktade SMEX20 inför det fjärde kvartalet. Bland övriga nykomlingar hittas bland annat Securitas och Alfa Laval.

9 av de 20 aktier som ingick i indexet under det tredje kvartalet steg under perioden. Bäst gick det för Betsson som klättrade 18,8 procent följt av Intrum Justitia och SAAB som steg med 14,5 respektive 11,5 procent. Men det fanns också rejäla förlorare: sämst gick det för Stora Enso och New Wave som båda föll med drygt 25 procent.

SMEX20-indexet som helhet föll under kvartalet med 4,3 procent. Som jämförelse föll storbolagsindexet SIX30 Return Index (SIX30RX) med 8,1 procent och SIX Return Index (SIXRX) med 5,6 procent. SIXRX inkluderar samtliga bolag på Stockholmsbörsen. Hittills i år är SMEX20 upp med 0,6 procent medan SIX30RX är oförändrat och SIXRX stigit med 3,8 procent.

  • SMEX20- indexet (SMEX20SWUWGI) fångar upp positiv vinstmomentumeffekt bland de mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. Detta mäts via revideringar av analytikerprognoser för 2016 års vinst före skatt. SIX Market Estimates index revideras kvartalsvis och för att ingå i indexet måste en aktie tillhöra de bolag som SIX Market Estimates bevakar. Aktierna rankas utifrån vinstmomentum de tre senaste månaderna samt den senaste månaden. De 20 aktier med högst vinstmomentum utgör indexet under nästkommande tremånadersperiod.
  • De nya bolagen i SMEX20 är Alfa Laval, Autoliv, Ericsson, KappAhl, Meda, Nobia, SEB, Securitas, Skanska, Swedish Match och Unibet. Förändringarna i indexpopulationen träder i kraft från och med 1 oktober.

Mårten Eriksson, Mattias Magnusson
marten.eriksson@six-group.se
SIX

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s