Momentumaktier överpresterade rejält på svag börs – SIX Index

SIX Index har nu genomfört den kvartalsvisa revideringen av SIX Momentum 15 Index och SIX Contrarian 15 Index. Indexen innehåller 15 aktier vardera och fångar upp positivt respektive negativt prismomentum bland de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Aktier med positivt momentum visade sig ha överpresterat tydligt under det svaga tredje kvartalet.

Det likaviktade momentum-indexet steg under kvartalet med 5,6 procent medan SIX Contrarian föll med 8,9 procent. Under samma period föll utdelningsjusterade SIX Return Index (SIXRX), som inkluderar samtliga bolag på Stockholmsbörsen, med 5,6 procent.

Hittills i år har SIX Momentum stigit med 11,6 procent, vilket kan jämföras med -5,3 procent för SIX Contrarian och +3,8 procent för SIX Return Index.

Index                         3 kv                 2015
SIX Momentum 15              +5,6%               +11,6%
SIX Contrarian 15            -8,9%                -5,3%
SIX Return Index             -5,6%                +3,8%

I momentum-indexet för det fjärde kvartalet ökar koncentrationen av spelbolag då Netent gör de tidigare indexmedlemmarna Betsson och Unibet sällskap. Också biometribolagens andel ökar då Precise Biometrics tillkommer medan Fingerprint behåller sin plats i indexet. Lämnar indexet gör bland annat Electrolux, ICA Gruppen och Tele2.

Bland de nya bolagen i contrarian-indexet finns bland annat storbolagen ABB och Ericsson. Eniro lämnar indexet, efter att ha varit med fyra kvartal i rad, tillsammans med bland annat Ratos och SAAB.

  • SIX Momentum 15 Index (SIXMOM15SWGI) och SIX Contrarian 15 Index (SIXCON15SWGI) fångar upp positiv respektive negativ prismomentumeffekt bland de mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Indexen revideras kvartalsvis och för att ingå i indexet måste en aktie tillhöra de 80 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Aktierna rankas utifrån totalavkastningen de senaste tolv månaderna och 3 månaderna. De 15 aktier med högst avkastning utgör SIX Momentum 15 under nästkommande tremånadersperiod medan de 15 aktier med lägst avkastning utgör SIX Contrarian 15.

Mårten Eriksson, Mattias Magnusson
marten.eriksson@six-group.se
SIX

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s