Stockholm klart upp i linje med Europa – råvaror i topp

(SIX) Kurserna på Stockholmsbörsen stängde klart högre på måndagen, med råvaror som största framgångssektor. Uppgångarna var i linje med de ledande börserna i Europa.


Världens börser steg på måndagen efter att fredagens svaga jobbstatistik skickat signaler om att en kommande amerikansk räntehöjning lär dröja.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 3,0 procent till 471 medan OMXS30-index ökade 3,1 procent till 1.457. Omsättningen var 15,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 21,5 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Råvarusektorn stärktes 6,2 procent för dagen. Bland Stockholmsbörsens storbolag ökade stålbolaget SSAB 14 procent, följt av Sandvik +5,5 procent, Volvo och Boliden +5,4 procent vardera samt Atlas Copco +4,5 procent.

Ett stigande oljepris bidrog också till att pressa upp aktierna i
de svenska energibolagen. Lundin Petroleum var upp med 7,5 procent
medan Africa Oil och Enquest var upp med 11 respektive 6,6 procent.

Fingerprint backade 4,7 procent för dagen. Uppgifter i utländsk media menar att konkurrenten Qualcomms fingeravtrycksteknik kan komma att lanseras redan nästa månad, istället för under år 2016 som var en tidigare prognos. Tekniken ska då vara integrerad i kinesiska Xiaomis
nya telefon Xiaomi Mi5.

H&M-aktien stängde med en uppgång på 3,0 procent. Uppgången fick extra fart mot slutet av handelsdagen efter att tysk statistik över klädförsäljningen presenterats. Försäljningen på en av H&M:s största marknader under den senaste veckan visade en nedgång på 4 procent, att jämföra med -16 som försäljningen backade sammantaget under augusti.

Höstens rapportsäsong smygstartade i dag med Industrivärdens siffror för det tredje kvartalet. Substansvärde per aktie var 159 kronor den 30 september, vilket är en nedgång med 14 kronor från augusti. C-aktien var upp med 4,6 procent till 153,20 kronor.

MTG steg 3,9 procent trots att Dagens Industri rekommenderade sälj i måndagens utgåva. Tidningen rapporterade samtidigt att MTG betalade nästan en halv miljard per år för svenska Premier League-rättigheter.

Fortsatt i dagens rekommendationsflöde har Börsveckan rekommenderat köp av bussoperatören Nobina, men råder till avvakta med modebolaget Lexington. Nobina var ned 2,7 procent efter en initial uppgång och Lexington backade 0,7 procent.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s