Konsolidering på börsen efter gårdagens rally

Stockholmsbörsen gick på tisdagen in i en lugnare fas efter måndagens stora uppgång. Måndagslyftet innebar den näst största dagsuppgången hittills i år. Den svenska aktiemarknaden utvecklades sämre än de ledande Europabörserna, delvis beroende på den relativt kraftiga nedgången i indextunga TeliaSonera.

SIX Generalindex var vid stängningen upp med 0,2 procent till 471 medan OMXS30-index var oförändrat vid 1.457. Omsättningen var 14,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 20,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen kring 13-15 miljarder.

Efter flera år med stigande tillgångspriser trots avsaknad av egentlig realekonomisk tillväxt kom till sist konjunkturoron som nu sätter press på riskfyllda tillgångar. Den kinesiska utvecklingen har väckt frågetecken som fått marknaden att tolka nyheter negativt, konstaterar Swedbank i sin nya investeringsstrategi.

Swedbanks analysavdelning anser dock att mycket talar för att oron är överdriven. ”Kina har fortsatt flera finans- och penningpolitiska verktyg att ta till för att undvika en hårdlandning och regeringen och myndigheterna i Peking har tidigare visat sig villiga att agera. Samtidigt visar den så viktiga bostadsmarknaden tecken på att nedgången har bottnat ur”, skriver Swedbanks analytiker Johannes Bjerner i investeringsstrategin.

Brentoljan stärktes till över 51 dollar per fat, vilket höjde Africa Oil 5,3 procent och Lundin Petroleum 3,2 procent. Oljekartellen OPEC:s generalsekreterare Abdalla Salem el-Badri uppgav på tisdagen att utbudstillväxten av olja utanför OPEC kan bli noll eller negativ under 2016.

Teliasonera trycktes ned 2,4 procent av en artikel i Svenska Dagbladet. Enligt källor till Svenska Dagbladet hotar amerikanska myndigheter Teliasonera med miljardskadestånd efter korruptionsskandalen i Uzbekistan. Bolaget uppges nu försöka förhandla ned det väntade skadeståndet på 8 miljarder kronor från amerikanska åklagarmyndigheten, Department of Justice.

Teliasonera har fler bekymmer. Tillväxten i Eurasien har stannat av, samgåendet på den danska marknaden med Telenor har avbrutits och balansräkningen är pressad vilket hämmar utdelningstillväxten, anser S&P Capital IQ Equity Research och upprepar rekommendationen starkt sälj med 42 kronor, rapporterar Dow Jones Newswires.

Carnegie har höjt rekommendationen för Nordea och Swedbank till köp från behåll. Nordea steg 0,5 procent och Swedbank 0,3 procent.

Kreditkortföretaget Mastercard håller på att ta fram den nya lösningen Identity Check, som tillåter konsumenter att göra köp på nätet genom att identifiera sig med en ansiktsbild eller ett fingeravtryck i stället för att använda lösenord, skriver The Telegraph. Fingerprint-aktien var upp med 2,6 procent.

Skistar släppte bokslut för räkenskapsåret 2014/2015 som avslutades i augusti. I sedvanlig ordning visade resultatet på minus för sommarmånaderna. Mer intressant, ur ett investerarperspektiv, var då höjningen av utdelningen till 4,00 kronor per aktie. Höjningen från 2,50 kronor per aktie är den första förändring som gjorts på utdelningen sedan räkenskapsåret 2011/2012. Bokningsläget inför vintersäsongen visade på ett drygt tolv procent bättre bokningsläge jämfört med den gångna säsongen. Aktien handlades upp 2,5 procent.

Loomis backade 0,2 procent. Kontanthanteringsbolagets USA-konkurrent Brinks inkom med en vinstvarning, där prognosen för 2016 justerades ned. Bakgrunden till sänkningen ska vara ett lägre rörelseresultat i USA och en fortsatt svag ekonomi på den brasilianska marknaden.

G5 Entertainment har lämnat preliminära kvartalssiffror. G5 prognostiserar, baserat på tillgängliga försäljningssiffror för perioden juli till september, kvartalsintäkter om cirka 96 miljoner kronor, vilket motsvarar en försäljningstillväxt om 50 procent relativt jämförbara siffror för motsvarande kvartal 2014. G5:s aktie rusade 15 procent.

Lidds rapporterar ”mycket positiva” fas IIa-resultat för Liproca vid prostatacancer och ska nu starta en fas IIb-studie under 2016. Aktien lyfte 6,9 procent.

Internationella valutafonden har i sin konjunkturprognos World Economic Outlook sänkt prognoserna för den globala tillväxten till +3,1 procent för 2015 och +3,6 procent 2016, vilket är 0,2 procentenheter lägre för vardera år än vid rapporten i juli.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s