Börsoptimismen ökade efter lunch

Stockholmsbörsen, som inledde strax under nollstrecket, avslutade torsdagen på plus. Fingerprint var åter i farten, och flera klädbolag bekände färg.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,7 procent till 473 medan OMXS30-index ökade 0,9 procent till 1.464. Omsättningen var 15,0 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 20,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

”Börsutvecklingen har varit dyster på sistone. Men värderingarna har kommit ned. Bolagen blir billigare för varje dag. För en långsiktig investerare som jag spelar kortsiktig turbulens inte så stor roll”, säger Christian Voboril vid Coeli Fonder till tidningen Placeringsguiden.

Dagens mest omsatta aktie var Fingerprint Cards som steg 6,5 procent på nya preliminära försäljningssiffror för tredje kvartalet.  Dessa översteg klart bolagets prognos från 20 augusti. Bolaget höjer nu helårsprognosen för försäljningen till över 2,5 miljarder, från tidigare omkring 2,5 miljarder. Bolagets orderstock uppgick i slutet av september till över 1,7 miljarder.

Finanssektorn var svag i dag, men återhämtade sig mot slutet, och Swedbank och SEB var exempelvis upp 1,1 procent respektive 0,4 procent. Deutsche Bank kom med dåliga nyheter, och stängde därefter på närmare -2 procent. DB kom med stora goodwill-nedskrivningar om 5,8 miljarder euro samt flaggning om att utdelningen för 2015 kan vara i fara.

Enligt Light Reading har den amerikanska telekomleverantören Juniper Networks anlitat banker för att undersöka strategiska alternativ vilket kan inkludera ett utköp från börsen eller en
regelrätt avyttring. Rykten går att Ericsson skulle vara intresserat av att köpa bolaget, men på en fråga från SIX väljer Ericsson att inte kommentera förvärvsspekulationerna. Ericsson-aktien stängde på +1,6 procent.

Husqvarna backade 2,0 procent på en nedgradering från DNB Markets, som nu tycker att rekommendationen ska vara behåll, inte köp.

Beklädnadsbolaget KappAhl lämnade kvartalsrapport som visade en något lägre nettovinst än väntat för fjärde kvartalet. Bruttomarginal och utdelning kom också in något under förväntningarna, enligt SIX News/Inquiry Financials enkät. Marknaden gillade dock rapporten och lyfte aktien hela 13,6 procent.

Venue Retail var ned 7,1 procent. Även VRG kom med siffror som här visade en förlust på -80 miljoner kronor i resultatet efter finansposter, vilket är en ordentlig försämring från fjolårsvärdet. I resultatet ingår en nedskrivning med 55 miljoner. Bolagets vd flaggar för risk för tidsfördröjning med att realisera den fulla potentialen i bolagets åtgärdsprogram om inte den norska ekonomin förbättras och valutan stärks.

CLX Communications introduktion blev kraftigt övertecknad och introduktionskursen fastställdes till 59 kronor (erbjudandeintervall 54-59 kr). Aktien premiärnoterades i dag på Nasdaq Stockholm och stängde på 75,00 kronor.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s