Mindre nedgångar inledde veckan i Stockholm

Stockholmsbörsen inledde måndagen positivt efter ett par omvända vinstvarningar. Säljtrycket från vinsthemtagningar blev dock tungt under eftermiddagen, vilket förde ned index på minus vid stängning.

”Marknaderna har utvecklats väl under de senaste handelsdagarna och behöver därför en andhämtningspaus. De närmaste veckorna kommer förmodligen rapportsäsongen att styra en hel del av indexutvecklingen”, säger Christian Zogg vid LLB Asset Management till Bloomberg.

SIX Generalindex var vid stängningen oförändrat vid 478 medan OMXS30-index sjönk 0,2 procent till 1.481. Omsättningen var 14,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 19,7 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen kring 13-15 miljarder.

Stora Enso och Axfood stod i fokus efter att ha lämnat omvända vinstvarningar.

I Stora Ensos fall bedöms bolagets operativa rörelseresultat i tredje kvartalet uppgå till 246 miljoner euro, vilket överstiger bolagets prognos från i juli som låg på 207 miljoner. Enligt ett tidigt konsensus som SIX News tagit del av väntades ett rörelseresultat på 214 miljoner euro. Omsättningen i kvartalet kom in ungefär som förväntat.

Skogsbolaget räknar vidare med att kunna hålla vinstnivån under det fjärde kvartalet, det vill säga att presentera ett resultat på omkring 246 miljoner.

Stora Enso uppger att det är ett par faktorer som ligger bakom den positiva avvikelsen såsom bättre än väntad utveckling inom Biomaterials, vilket förklaras av valutarörelser, samt bättre resultat för massabruken i Norden och i Uruguay. Aktien ökade 6,3 procent.

Sektorkollegan UPM-Kymmene kom också med positiva kommentarer om sitt tredje kvartal och aktien steg 3,6 procent på Helsingforsbörsen. I skogen steg även BillerudKorsnäs 1,2 procent och Holmen 1,1 procent i Stockholm.

Dagligvaruföretaget Axfood kom också med preliminära siffror för det tredje kvartalet. Intäkter och rörelseresultat var bättre än förväntat och aktien steg 8,3 procent.

Fingerprint Cards var mest handlade aktie och ökade 5,4 procent. Carnegie höjde sina estimat för bolagets justerade vinst per aktie med 5 procent för 2015 och med 1 procent för 2016. Rekommendationen är kvar på köp med 350 kronor i riktkurs.

Cadian Capital Management har samtidigt minskat sin blankning i Fingerprint Cards och är nu, per den 12 oktober, kort 1,64 procent av aktierna. Vid föregående uppdatering, den 9 oktober, var Cadian kort 2,29 procent.

På Axess-börsen i Oslo fortsatte biometrikollegan Next Biometrics att stiga kraftigt, i dag upp med 17,4 procent.

World Steel Association, WSA, sänker 2015-prognosen för den globala synbara stålkonsumtionstillväxten. Branschorganet spår nu tillväxt med -1,7 procent till 1.513 miljoner ton 2015 och med +0,7 procent till 1.523 miljoner ton 2016. Under 2014 var motsvarande utfall +0,7 procent till 1.540 miljoner ton. Prognossänkningen slog mot SSAB-aktien som föll 1,9 procent.

Elekta har meddelat att man erhållit sju beställningar på Leksell Gamma Knife Icon. Det gillade marknaden som lyfte aktien 1,5 procent.

Hexagon föll 3,9 procent, tyngd av sänkt rekommendation från Barclays som tagit ned aktien från övervikt till jämvikt.

Swedbank höjde rekommendationen på Oscar Properties från köp till starkt köp. Aktien rusade 13,8 procent.

Den största utmaningen när gäller att få tillverkare att byta till additiv tillverkning, så kallad 3D-printing, är priset på råmaterialet Det säger Olaf Diegel, professor i produktutveckling vid Lunds Universitet och tillika Wohlers-konsult, till Bloomberg.

Metallpulvren som tillverkas av till exempel Arcams dotterbolag AP&C eller Höganäs är fortfarande ”10 till 100 gånger dyrare” än material som används i konventionell tillverkning. Trots det ökar drivkraften i omställningen.

”Vi är vid en brytpunkt nu. Inom de kommande fem åren kommer vi att se kraftigt ökad användning, inte bara inom flygindustrin utan även inom andra industrier”, säger Diegel.

Arcam-aktien ställdes för dagen upp 6,8 procent.

Index Senast I dag % I år %
       
SIX Generalindex 478 -0,0 +5,0
OMX Stockholm 30 1481 -0,2 +1,2
SIX Return index 895 -0,0 +8,4
SIX Sverige cykliskt 15 425 -0,6 +6,6
SIX Sverige defensivt 15 499 +0,5 +10,9
SIX Volatilitetsindex 19,7 -1,0 +26,5
SIX Finans 694 -0,2 +6,7
SIX Hälsovård 387 +0,2 +4,4
SIX Industri 572 -0,5 +4,8
SIX IT 159 -1,6 +38,6
SIX Konsumentvaror 1354 +1,1 +4,9
SIX Råvaror 303 -0,5 +4,2
SIX Telekommunikation 279 +0,2 -8,2
SIX Tjänster 1221 -0,0 +20,4

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s