Kina-siffror tryckte tillbaka Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen fortsatte handelsveckans negativa inledning på tisdagen. Redan inför öppningen låg Kinas svaga importsiffror som en våt filt över marknaden, något som bidrog till att pressa sentimentet särskilt kring råvarurelaterat och verkstad. SCA-aktien stod emot nedgångarna efter att ha meddelat ett relativt stort USA-förvärv.

SIX Generalindex var vid stängning ned med 1,3 procent till 472 medan OMXS30-index sjönk 1,4 procent till 1.460. Omsättningen uppgick till 14,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och summerade till 20,9 miljarder när man inkluderar de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Importsiffrorna för Kina, numera världens näst största ekonomi, blev en klar besvikelse.

Kinas importutfall visade på en minskning med -20,4 procent i årstakt under september, en försvagning ställt mot -13,8 procent månaden innan och en miss mot analytikerförväntningarna som låg vid en årstakt på -16,5 procent.

SCA levererade dagens tyngsta bolagsnyhet: pappers- och hygienföretaget förvärvar Wausau Paper, en nordamerikansk tillverkare av mjukpapper för storförbrukare. Köpeskillingen är satt till cirka 4,2 miljarder kronor kontant.

Handelsbankens analytiker var snabbt ute med en positiv kommentar kring SCA-förvärvet, banken gillar både värderingen och de strategiska aspekterna.

SCA-aktien steg 0,4 procent på dagens svaga börs.

Efter indextunga Nordea, -2,2 procent, och Ericsson, -2,0 procent, var det verkstadssektorns storbolag som bidrog med mest press till Stockholmsbörsens storbolagsindex. Assa Abloy tappade 2,1 procent, Atlas Copco var ned 2,7 procent och Sandvik föll tillbaka 3,8 procent.

Ser man till Stockholmsbörsens procentuellt största nedgångar för dagen fann man även flera råvarubolag. Diamantutvinnaren Lucara tappade här 6,4 procent, gruvprospekteringsbolaget NGEx var ned 4,5 procent och tjockoljebolaget BlackPearl gick tillbaka 3,7 procent.

Omsättningstoppen leddes av H&M som gick relativt sett starkt efter en rekommendationshöjning från neutral till köp signerad Citi Research. Klädjätten orkade med en aktieuppgång på 0,4 procent.

Strax efter Nordea börsomsättningsmässigt följde Fingerprint Cards som dagens tredje mest omsatta. Biometriaktien steg för dagen med 2,2 procent utan att några bolagsspecifika nyheter presenterats.

Medivirs partner Johnson & Johnson, som säljer det svenska läkemedelsbolagets hepatit C-läkemedel Olysio/Sovriad i bland annat USA, rapporterade dystra försäljningssiffror i dag. Hepatitläkemedlen uppgavs ha tyngt Johnson & Johnson totala försäljningstillväxt under dess senaste kvartal.

Medivir, som får royalty på försäljningen, meddelar att dess hepatit C-royalty blev 57 miljoner kronor för kvartalet. Därutöver får bolaget en justering från tidigare royaltyintäkter på 11 miljoner kronor. Detta kan jämföras med royaltyintäkter på 516 miljoner kronor samma period i fjol. Aktien sjönk 1,7 procent.

Teknikhandelskoncernen B&B Tools tappade 3,2 procent. Handelsbanken varnade i dag för att B&B:s vinsttrend kan komma att vika nedåt samtidigt som man sänker sin rekommendation för aktien till minska, från tidigare öka.

Bostadsprojektören Oscar Properties fortsätter uppåt i spåren av måndagens positiva analys från Swedbanks analytiker. Aktien adderade på tisdagen ytterligare 13 procent och är därmed upp hela 29 procent på bara två dagar.

SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s