Vinstvarningar tyngde Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen föll vidare på onsdagen med OMXS30 index ned för tredje dagen i följd. Liksom tidigare i veckan tyngdes sentimentet av tillväxtoro, främst kring Kina, men också av vinstvarningar från flera håll. Skanska var en stor förlorare i Stockholm efter oväntade nedskrivningar i USA.

SIX Generalindex var vid stängningen 1,1 procent lägre vid 467 och OMXS30-index sjönk 1,2 procent till 1.443. Omsättningen var 15,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 21,8 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Kinas konsumentpriser under september blev svagare än marknaden hade räknat med. En ökning på 1,6 procent i årstakt var lägre än väntade +1,8 procent.

Det svaga utfallet följer gårdagens besvikelse där landets import blev klart svagare än väntat. Statistiken ger mer bränsle till marknadens oro för att den kinesiska tillväxten tappat fart, vilket sätter ny press på råvarupriserna och i sin tur på vissa bolag i verkstadssektorn som följer prisrörelserna.

I den svenska verkstadssektorn handlades Atlas Copco ned 0,9 procent, Assa Abloy 0,9 procent, Sandvik 0,8 procent. Volvo sjönk 0,5 procent. Bolaget sägs vara nära en försäljning av koncernens IT-konsultverksamhet Volvo IT, enligt rapportering från Computer Sweden.

Den tunga rapportperioden närmar sig med stormsteg och även i dag fick marknaden en ny preliminär rapport att ta ställning till när byggbolaget Skanska vinstvarnade.

Skanska har tagit förluster i den amerikanska verksamheten som beräknas tynga det tredje kvartalet med 630 miljoner kronor. Efter nedskrivningarna väntas rörelseresultatet för kvartalet uppgå till cirka 900 miljoner kronor. Merparten av nedskrivningarna härrör till sex projekt där de huvudsakliga orsakerna till nedskrivningarna är designförändringar av kunderna samt lägre än förväntad produktivitet.

Aktien backade 8,9 procent till 159,40 kronor.

Datoråterförsäljaren Dustin flerdubblar rörelseresultatet i dess brutna räkenskapsårs fjärde kvartal, från 12 miljoner i fjol till 47 miljoner i år. Vidare föreslår styrelsen att bolaget ska dela ut 1,70 kronor per aktie i utdelning för räkenskapsåret, jämfört med noll kronor i fjol. Aktien steg 2,3 procent.

I rekommendationsflödet har Swedbank höjt Elekta från neutral till köp, vilket stärkte aktien under dagen men vid stängningen stod aktien på oförändrad rörelse.

I banksektorn justerade UBS ned sina riktkurser något för Nordea och SEB, vilka slutade dagen -1,2 procent respektive -1,1 procent. För båda aktierna upprepade UBS tidigare neutrala rekommendationer.

Affärsvärlden köprekommenderade i senaste numret Net Insight, +4,6 procent i dag, Semcon, +6,2 procent, och Intrum Justitia, +0,9 procent.

Handelsbanken drog ned rekommendationen för Concentric till öka från köp. Aktien föll 6,7 procent.

Getinge backade 2,4 procent efter att tyska Drägerwerk, som delvis vänder sig till samma kunder som Getinge, vinstvarnat på morgonen. Vinstvarningen kan väcka frågan om Getinge kommer att hålla kvar sin positiva syn på avslutningen av året, enligt Swedbankanalytikern Johan Unnerus.

Getinge släpper sina delårsresultat i morgon, torsdag. Väntat är intäkter om 6.946 miljoner kronor och ett justerat rörelseresultat om 886 miljoner kronor, enligt SIX News analytikerenkät.

Från USA kom sent på eftermiddagen negativa nyheter då landets största varuhuskedja Wal-Mart bland annat flaggade för en större negativ valutapåverkan än väntat.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s