Banker i täten inför rapporttung vecka

Stockholmsbörsen stängde högre på måndagen efter en relativt svängig session med intradagsrörelser på en procentenhet för OMXS30. De svenska bankerna gick starkt inför rapportsäsongen, som för sektorn inleds med Swedbanks kvartalssiffror på tisdagen.

SIX Generalindex var vid stängning upp 0,4 procent till 472 medan OMXS30-index ökade 0,4 procent till 1.458. Omsättningen var 12,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 18,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.
På statistikfronten rapporterades Kinas tillväxt för bruttonationalprodukten, BNP, i det tredje kvartalet ha blivit +6,9 procent i årstakt. Analytikernas snittförväntningar låg något lägre än så vid +6,8 procent.

Danske Bank såg Kinas BNP-statistik som något nedslående. Detta då industriproduktionen sjönk till +5,7 procent i årstakt under september, ned från +6,1 procent månaden innan, och investeringar i fasta tillgångar under september var både lägre än väntat och på den svagaste nivån på 15 år.

Bland Kina-exponerade råvarubolag tappade Boliden 2,0 procent.

Trots att det välbevakade amerikanska finanshuset Morgan Stanley bommat vinst- och intäktsförväntningarna med ett delår som vittnar om tuff tradingmiljö förblev de Stockholmsnoterade storbankerna starka inför rapportsäsongen som inleds med Swedbanks kvartalssiffror på tisdagen. Storbanksfyrklövern Nordea, Swedbank, SEB och Handelsbanken var den grupp av bolag adderade mest positiv kraft till OMXS30-index, med uppgångar på 0,5 till 1,8 procent.

Positivt indexbidrag kom även från klädjätten H&M som steg 1,1 procent. Under eftermiddagen kom statistik från klädbranschen i Tyskland som visade att omsättningen i landets beklädnadshandel ökat med 23 procent under vecka 42, jämfört med samma månad föregående år.

Även om måndagen var rapportfattig på Stockholmsbörsen kommer veckan att bli en av de rapport-tätaste i det tredje kvartalet. I morgon bekänner bland annat Atlas Copco, +1,0 procent, Assa Abloy, -1,9 procent, och Teliasonera, -0,1 procent, färg plus ovan nämnda Swedbank.

SKF fortsatte ned 1,8 procent efter sänkta analysuppdateringar i spåren av förra veckans delår. JP Morgan sänker kullagertillverkaren till neutral, från tidigare övervikt, och Socgen sänker till sälj, från tidigare behåll.

Kvar på rekommendationsfronten pressades stålbolaget SSAB 4,5 procent av att Carnegie vänt från tidigare köp till att nu
rekommendera sälj. Verkstadsbolaget Cavotec, -5,6 procent, vinstvarnade för 2015 i morse. Anledningen uppges vara potentiellt förskjutna orderleveranser samt ökade rörelsekostnader.

IT-, teknik- och verksamhetskonsulter med låga arvoden har ökat sina timpriser det senaste året och 24 procent räknar med att kunna höja timpriserna mer, enligt börsnoterade konsultmäklaren Eworks barometer. Ework själva var upp 0,9 procent. IT-konsulten Tieto blev dock en större vinnare på +5,1 procent.

Bland tidningsråden säger Dagens Industri sälj i kontant- och värdehanteringsbolaget Loomis, -3,0 procent.

Index                      Senast  I dag %   I år %

SIX Generalindex              472     +0,4     +3,5
OMX Stockholm 30             1458     +0,4     -0,4
SIX Return index              883     +0,4     +6,9
SIX Sverige cykliskt 15       407     -0,1     +2,2
SIX Sverige defensivt 15      494     +0,5     +9,8
SIX Volatilitetsindex        19,9     -1,9    +27,6

SIX Finans                    691     +0,8     +6,3
SIX Hälsovård                 395     +0,9     +6,6
SIX Industri                  544     -0,3     -0,3
SIX IT                        157     +1,1    +37,5
SIX Konsumentvaror           1369     +0,9     +6,1
SIX Råvaror                   298     -1,2     +2,7
SIX Telekommunikation         273     -0,3    -10,1
SIX Tjänster                 1179     +0,1    +16,3

SIX News
red@six-group.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s