Stockholmsbörsen navigerade uppåt bland rapporter

Kurserna på Stockholmsbörsen vacklade fram och tillbaka i dag efter en inledning uppåt, mitt i en av de värsta rapportfloderna för säsongen. Atlas, Assa, Swedbank och Telia var några som lagt fram delårssiffror, och bidrog därmed också till kursrörelserna på börsen.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,7 procent till 475 medan OMXS30-index steg 0,6 procent till 1.467. Omsättningen var 17,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 25,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Dagens starkaste sektorer på SIX Generalindex var Tjänster och Industri. Sämst utvecklades Hälsovård.

Låsjätten Assa Abloys resultat och rörelsemarginal inkom nära analytikerförväntningarna i SIX News/Inquiry Financials enkät. Assas organiska tillväxt blev över förväntan för divisionerna Emea, Americas samt Entrance Systems och svagare än väntat för Global Technologies, där uppskjutna projekt tyngde. Assa stängde på +4,3 procent.

Verkstadsbolaget Atlas Copco steg 3,0 procent på sin rapport. Atlas överträffade förväntningarna både på översta och understa raden. Men den kortsiktiga prognosen sänktes något, och gruv- olje- och gassektorerna fortsatte vara ett ok för Atlas. Den nya prognosen handlade mer om tillväxtpotentialen för utrustning, och alltså inte om service-sidan. Vd Ronnie Leten sade till SIX News att han inte räknar med tillväxt för gruvutrustning 2016.

Swedbank var först ut av storbankerna att bekänna färg för kvartalet. Rörelseresultatet i rapporten blev dryga 6 procent lägre än förväntningarna. Intäktsraden som avvek mest negativt i rapporten var tradingen (formellt: ”nettoresultat av finansiella poster till verkligt värde”), vars bidrag i kvartalet var nära noll medan analytikerna räknat med en tredjedels miljard plus.

Swedbank-aktien handlades ned 0,1 procent. På onsdag rapporterar övriga tre i den svenska storbanksfyrklövern, Handelsbanken, +1,2 procent, Nordea, +0,4 procent, och SEB, -1,0 procent.

Kvar i finanssektorn bör nämnas att de båda stora nätmäklarna Avanza och Nordnet tappat -1,2 respektive -1,9 procent på sina delår i dag.

Telekomoperatören Teliasoneras ebitda-resultat blev 3 procent över förväntan i kvartalet och intäkterna var också över förväntan. Samtidigt sänktes ebitda-prognosen för helåret. Aktien var upp 0,9 procent.

Fönsterbolaget Inwido, +7,8 procent, stod som Stockholmsbörsens största rapportvinnare så här långt för dagen. ”Försäljningen var i linje med förväntningarna, medan rörelseresultatet och orderingången var 6-11 procent högre än väntat. Bolaget meddelade även ett mindre förvärv i Storbritannien”, sammanfattade Handelsbanken tidigt.

I turerna kring Tribona står det nu klart att logistikkollegan Catena går in och lägger ett högre bud än vad som tidigare erbjudits av Corem. Tribona lyfte 9,6 procent till 42,10 kronor och budgivaren Catena var ned 1,3 procent.

Tribonas nuvarande största ägare Klövern säljer sin Tribona-post till Catena för samma villkor som i budet. Klövern steg 1,8 procent.

Corem, som presenterat ett tidigare budförslag på Catena som tidigare stöddes av Klövern, sågs ned 1,5 procent.

Vidare har Stockholmsfokuserade fastighetsjätten Fabege, +2,6 procent, och mer diversifierade Kungsleden, +2,5 procent, släppt sina kvartalssiffror.

Fabeges förvaltningsresultat blev 3 procent sämre än väntat om man fullt ut återlägger en oväntad engångspost, huvudsakligen bestående av nedskrivningar på dess innehav i bolaget bakom Friends Arena.

Kungsleden förbättrade förvaltningsresultatet med mer än en fjärdedel och vd Biljana Pehrsson meddelar fokus på förbättrad nettouthyrning, sänkta vakanser och höjda hyror.

Index Senast I dag % I år %

SIX Generalindex 475 +0,7 +4,2
OMX Stockholm 30 1467 +0,6 +0,1
SIX Return index 889 +0,7 +7,6
SIX Sverige cykliskt 15 410 +1,2 +2,9
SIX Sverige defensivt 15 493 -0,1 +9,5
SIX Volatilitetsindex 19,4 -2,5 +24,5

SIX Finans 693 +0,3 +6,6
SIX Hälsovård 393 -0,6 +6,0
SIX Industri 553 +1,6 +1,3
SIX IT 159 +1,2 +39,1
SIX Konsumentvaror 1381 +0,9 +7,1
SIX Råvaror 297 -0,4 +2,2
SIX Telekommunikation 273 +0,1 -10,0
SIX Tjänster 1199 +1,7 +18,2

Hanna Hoikkala
SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s