Atlas Copcos vd: inte mycket händer på gruvsidan

construction-work-carpenter-tools-medium

Hantverkarutrustning. Foto: Pexels.com

Verkstadsbolaget Atlas Copco släppte sina delårssiffror för Q3 till marknaden i tisdags. Atlas
överträffade förväntningarna både på översta och understa raden. Men den kortsiktiga prognosen sänktes något, och gruv-, olje- och gassektorerna fortsatte vara ett ok för Atlas.

SIX News pratade med vd Ronnie Leten efter rapporten och då berättade han bland annat om hur det ser ut närmare slutet av året.

Atlas Copco ändrade sin kortsiktiga prognos i rapporten. Från att ha trott på att den sammantagna efterfrågan för gruppen förväntas öka något, spår man nu att efterfrågan väntas ligga kvar på nuvarande nivå.

Är det tillväxtpotentialen inom service eller utrustning som fått Atlas att justera prognosen, frågade en analytiker under rapportkonferensen:

”Det är inte på servicesidan”, sade Atlas Copcos vd Ronnie Leten. Enligt honom är det en blandad utveckling, inte på service-sidan utan mer på utrustningssidan.

”Nu är det olja och gas, och Brasilien, och mer Kina, och att vi inte kan kompensera fullt ut med ett starkare Europa och ett rimligt USA. Det har gjort oss lite försiktigare”, utvecklade Leten.

Ur rapporten framgick också att sektorer ”som flyg- och fordonsindustrin visade god efterfrågan för våra industriverktyg och monteringslösningar, men gruv- samt olje och gas-sektorerna var svaga”.

Under en intervju med SIX News beskrev han hur det ser ut mot slutet av året:

”Jag ser inte att mycket händer på gruvsidan. Vår service-del fungerar fortfarande bra, och vi har fortfarande potential där, men jag väntar mig inga stora saker på gruvsidan”.

På olje- och gassidan fick man orderannulleringar, också på stora orders, men där ser det varken ljusare eller mörkare ut i fjärde kvartalet.

”Vår exponering mot olja och gas är 5-6 procent. Vi tog en stor smäll, men jag tror inte det sjunker mer än så här i den här skalan. Kommer det att växa? Nej, jag ser ingen tillväxt. Så där är jag lite konservativ”, sade Leten som dock genast lyfter fram andra segment med tillväxt, som plattskärmar, medical, samt flygindustrin.

”Alla företag som är mer capex-drivna lider”, sade han.

Leten sade också att han inte tror att bolagets gruvutrustningssida står inför någon tillväxt nästa år. Bakgrunden till uttalandet är en diskussion om Glencores produktionsneddragningar.

Glencore har varit på tapeten inom gruvvärlden under de senaste veckorna, bland annat då man plötsligt kom med besked om stora produktionsnedskärningar inom zink och bly.

”Och det innebär naturligtvis att den totala efterfrågan på alla råvaror sannolikt påverkas. Vi har sett, tror jag för första gången, att efterfrågan på järnmalm sjunkit i Kina. Å andra sidan är efterfrågan på zink och koppar fortfarande på en god nivå, så jag tror att de [råvarubolagen, SIX anm] verkligen anpassar sig till nya krav”, sade Leten.

För Atlas innebär det att man gällande efterfrågan på ny utrustning också måste anpassa sig.

”Efterfrågan växer definitivt inte, och jag förväntar mig inte att gruvutrustningsdelen växer 2016”, sade Atlas-chefen.

Kina växer inte på samma nivå som tidigare, och är också inne i en transfer från infrastruktur till konsument, en trend som Leten tror kommer öka i världen.

”Kan andra ekonomier kompensera för detta? Kan Europa ta mer, för vi behöver mer infrastrukturjobb i Europa, USA, Afrika”, sade Leten.

Atlas hade en negativ ordervolym om 8 procent i det tredje kvartalet för gruv- och bergbrytningssegmentet.

För det fjärde kvartalet spår Atlas noll valutaeffekt.

”USD/EUR ligger ungefär på samma nivå som för några månader sedan, och samma med EUR/SEK”, sade Ronnie Leten till SIX News.

När det gäller gruvvalutorna är saken en annan, den sydafrikanska randen, aussiedollarn och brasilianska realen har minskat avsevärt.

Atlas Copco har en naturlig hedge i att man ofta producerar där man säljer, och betalar löner inom service i lokal valuta, förklarar Leten. Bolaget är lite överviktat i SEK och EUR.

Atlas intäkter ökade med 9 procent till 25,7 miljarder kronor (23,6) och var oförändrade organiskt i det tredje kvartalet. Valuta och förvärv bidrog med 8 procent respektive 1 procent.

Resultatet före skatt blev 5.042 miljoner kronor (3.879), vilket är 5,8 procent bättre än väntat enligt SIX News/Inquiry Financials analytikerenkät.

Hanna Hoikkala
hanna.hoikkala@six-group.se
SIX News

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s