Ericsson föll på Kinastimulerad börs

Stockholmsbörsen avancerade på fredagen. I täten för uppgången sågs verkstadsbolagen, där både Volvo och Sandvik blev vinnare efter sina rapporter. Sämre gick det för Ericsson som straffades hårt efter en rapport som inte levde upp till förväntningarna. Efter en redan positiv start fick börsen ytterligare bränsle när Kina meddelade att de sänker inlåningsräntan samt reservkraven.

SIX Generalindex var vid stängning upp 1,4 procent till 489 och OMXS30-index ökade 1,5 procent till 1.507. Omsättningen var 22,7 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 31,2 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Tyngande för index var telekomleverantören Ericsson vars försäljning och resultat utvecklades sämre än väntat under juli-september.

”Omsättningen var 2-3 procent lägre än förväntat och det underliggande rörelseresultatet 4 procent lägre än konsensus. Kassaflödet var okej, men vi anser att en negativ kursreaktion är motiverad”, skrev Handelsbanken i en kommentar.

Ericsson-aktien, som toppade omsättningslistan för dagen, handlades ned 6,0 procent. Det tyngde drygt -0,4 procentenheter på OMXS30.

Fordonskoncernen Volvo släppte en rapport som innehöll högre resultat än väntat men sämre orderingång för lastbilar än beräknat. Trots den svagare orderingången ansåg Handelsbankens analytiker att en positiv kursreaktion var motiverad. Aktien rullade upp 2,8 procent.

Autoliv trycktes upp 5,5 procent efter en rapport som bland annat bjöd på en höjd helårsprognos för den organiska tillväxten till runt 7 procent från tidigare över 6 procent. Utfallet på resultatet var bortsett från engångsposter i linje med förväntningarna, med lägre än väntat på rapporterad nivå.

Vitvarukoncernen Electrolux resultat var 30 procent bättre än förväntningarna och framför allt rörelsemarginalen i Nordamerika på 6,4 procent stack ut jämfört med förväntade 3,9 procent. Aktien förbättrades 2,1 procent.

Verkstadskoncernen Sandviks försäljning, resultat och orderingång blev något sämre än väntat under tredje kvartalet men aktien steg trots det 4,0 procent.

Stora Enso, som redan kommit med en omvänd vinstvarning inför dagens rapport, fick se aktien vika ned 0,3 procent för dagen när det preliminära operativa rörelseresultatet på 246 miljoner euro fastställdes.

Gruvbolaget Bolidens försäljning och resultat kom in något över marknadens förväntningar. Det fria kassaflödet ökade med 31 procent till 953 miljoner kronor. Aktien avancerade 5,1 procent.

Hexpol föll 7,8 procent efter sin rapport som inkom 2,5 procent under förväntningarna på resultatet före skatt.

Försvarskoncernen Saab rörelseresultat var långt lägre än väntat under tredje kvartalet.

”Det är inte rörelseresultatet i enskilda kvartal som håller mig vaken om nätterna. För mig är fokus orderingången och orderstocken”, sade Saabs vd, Håkan Buskhe, till SIX.

Aktiemarknaden valde först att skjuta ned Saab-aktien men höll sedan med Buskhe och handlade upp aktien 2,4 procent.

Investmentbolaget Kinnevik säljer sitt 31-procentiga innehav i Avito. Transaktionen innebär en värdeökning om 4.185 miljoner kronor jämfört med Kinneviks verkliga värde per den 30 juni 2015 och 6.649 miljoner kronor i nettovinst jämfört med Kinneviks totala investerade belopp om 438 miljoner kronor per den 30 september. Aktien klättrade 6,4 procent.

Bland mindre rapportörer lyckades varken Byggmax eller Haldex övertyga placerarna med sina siffror för tredje kvartalet. Byggmax sjönk 11 procent och Haldex 7,9 procent. Bättre gick det då för Midsona, upp 8,2 procent, som mer än dubblade resultatet på sista raden.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 489 +1,4 +7,2
OMX Stockholm 30 1507 +1,5 +2,9
SIX Return index 914 +1,4 +10,7
SIX Sverige cykliskt 15 430 +3,3 +8,0
SIX Sverige defensivt 15 512 +1,5 +13,8
SIX Volatilitetsindex 17,5 -2,3 +12,2
SIX Finans 701 +1,7 +7,7
SIX Hälsovård 400 +1,3 +8,0
SIX Industri 584 +2,3 +7,0
SIX IT 167 +2,2 +46,0
SIX Konsumentvaror 1429 +1,5 +10,8
SIX Råvaror 310 +2,0 +6,7
SIX Telekommunikation 272 -2,2 -10,2
SIX Tjänster 1238 +1,2 +22,0

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s