Avvaktande start på Fedstyrd börsvecka

Stockholmsbörsen har under måndagen bjudit på avvaktande indexutveckling runt nollstrecket, med en stängning som också hamnade precis runt nollan. Bolagsflödet var betydligt tunnare än under föregående veckas rapportflod.

Från makroekonomiskt håll kom inte heller några nyheter i klass med förra veckans stimulansuttalanden från eurozonens och Kinas centralbanker – marknaden avvaktar istället onsdagskvällens penningpolitiska besked från amerikanska Federal Reserve, med fokus på huruvida en första räntehöjning kommer att levereras.

Breda SIX Generalindex stängde upp med 0,1 procent till 489 medan storbolagsindexet OMXS30 var nära oförändrat vid 1.506. Omsättningen var 15,4 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 21,3 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Securitas meddelade ett relativt stort förvärv när bevakningskoncernen köper Diebolds Electronic Security-verksamhet i Nordamerika. Förvärvet omsatte motsvarande 2.760 miljoner kronor under 12-månadersperioden till och med juni och väntas bidra positivt till Securitas vinst per aktie från och med 2016. För det betalar Securitas cirka 2.900 miljoner kronor. Securitas steg 3,9 procent.

MTG säljer av sina ryska och internationella verksamheter inom försäljning av betal-TV-kanaler för 45,5 miljoner amerikanska dollar, innebärande en kassapåverkande vinst om cirka 40 miljoner kronor i fjärde kvartalet. Medieaktien handlades ned 4,1 procent.

Återigen stod Fingerprint Cards som klart mest omsatta aktie på Stockholmsbörsen. Utan kända nyheter stängde biometribolagets aktie på det nytt kursrekordet 413 kronor, upp nära 13 procent för dagen.

Byggbolaget NCC handlades i dag exklusive en halvårsutdelning på 6 kronor per aktie. B-aktien var ned med just 6 kronor, eller -2,25 procent, till 260,80 kronor.

Oscar Properties steg 14 procent till 55,50 kronor. Swedbank har upprepat rekommendationen starkt köp samt höjt aktiens riktkurs från 55 till 60 kronor. Bostadsprojektbolagets aktie har därmed rusat nära 68 procent på en månad.

Bland måndagens något mindre delårsrapportörer var krisdrabbade oljebolaget PA Resources en klar vinnare på +26 procent (aktien är dock ändå ned 62 procent sedan årsskiftet). PA Resources, som nyligen genomfört en företagsrekonstruktion, uppger att de kommande månaderna är avgörande för dess framtid. Oljebolaget uppger sig ha kontaktat olika intressenter och mer än 200 bolag varav ”en betydande del har varit aktiva i processen”.

IT-konsulten Precio steg 8,8 procent på stigande resultat och omsättning i tredje kvartalet.

Nyligen First North-noterade etikettbolaget Nilörngruppen tog marknadsandelar men tappade marginal i tredje kvartalet. Det senare gillade inte marknaden, som sänkte aktien 8,7 procent.

Ortivus minskade omsättningen och vände till förlust i tredje kvartalet. Medicinteknikbolaget utökade dock besparingsprognosen för dess åtgärdsprogram till 12 miljoner kronor årligen, mot tidigare prognos om 10 miljoner årligen. Aktien var ned 8,0 procent.

Kvar i samma sektor planerar Glycorex att ta in 8,55 miljoner kronor före kostnader i en nyemission. 32 gamla A- eller B-aktier ger rätt att teckna tre nya B-aktier för 1,50 kronor per aktie. Glycorex styrelseledamot och storägare Kurt Nilsson uppger till SIX News att han kommer att teckna för sin andel i emissionen. Glycorex B-aktie backade 6,8 procent till kursen 1,65 kronor.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s