Protonterapi gavs stort utrymme på strålbehandlingskongress

När strålbehandlingskongressen Astro under förra veckan höll sitt årliga möte i San Antonio, USA, bjöds förutom en vinstvarning från medicinteknikbolaget Varian Medical Systems även på det senaste inom strålbehandlingsområdet. Bland produkterna som presenterades på mässan fanns till exempel Elektas nya strålkniv Icon medan huvudkonkurrenten Varian bland annat gav information om sin vidareutveckling av linjäracceleratorn Truebeam under namnet Oncomand. Några större banbrytande produktnyheter gavs däremot inte på mässan.

Astros ordförande Bruce D. Minsky, doktor vid MD Anderson Center. Källa: SIX News

Astros ordförande Bruce D. Minsky, doktor vid MD Anderson Center. Källa: SIX News

Protonterapi gavs ett stort utrymme på mässan. De två stora bolagen inom området, Varian och IBA, påtalade båda två om fördelarna med tekniken som möjliggör mindre skador på närliggande frisk vävnad intill tumören. Ännu så länge är protonterapi dock en ung marknad och utmaningarna flera. IBA påtalade under sin kapitalmarknadsdag behovet av mer studier kring protonterapi. Enligt doktorer vid två kliniker som är kunder till IBA kan det komma att ta upp till 10 år innan det finns tillbakablickande studier inom området. Under Varians kapitalmarknadsdag uppgav bolagets vd Dow Wilson i stället finansieringen som den största utmaningen då ett protonterapisystem med strålskyddad bunker och kringutrustning går på 35 miljoner dollar.

Som en utmanare inom protonterapi träder det amerikanska bolaget Provision fram genom utvecklingen av andra generationens system. Bolaget siktar på att få sitt protonterapisystem Pronova godkänt i USA, av den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, under det första halvåret 2016. En liten detalj som på några års sikt kan bli intressant är att designen av systemen ska möjliggöra för MRI (magnetisk resonanstomografi). Elekta utvecklar för närvarande en linjäraccelerator med MRI i sitt Atlantic-projekt. Däremot finns inte Elekta inom marknaden för protonterapisystem annat än på mjukvarusidan.

Bland studierna som presenterades under Astro fanns återigen kombinationsstudier mellan strålning och cancerläkemedel. Andra studier visade på att det ibland kan vara tillräckligt med lägre doser vid behandling av vissa cancerformer med fortsatt bibehållna resultat.

En studie som presenterades under kongressen undersökte Bristol Myers Squibbs immunläkemedel Yervoy i kombination med strålning i en fas II-studie hos patienter med hudcancerformen melanom som spridit sig i kroppen. Vid en interimsuppföljning efter 38 veckor hade 11 av 20 patienter svarat på behandlingen. Av dessa visade en patient ett komplett svar på behandlingen, med innebörden att alla tecken på cancer hade försvunnit. Bland de övriga patienterna som svarade på behandlingen visade 3 delvisa svar och 5 stabil sjukdom. Ytterligare 9 patienter visade på att cancern hade fortskridit.

Magnus Bernet
magnus.bernet@six-group.se
SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s