Biometrin bröt ihop

Stockholmsbörsen steg i onsdagens handel efter en relativt stark avslutning på eftermiddagen. Stöd kom från utlandsbörser i Europa och USA. På makroplanet kom Riksbanken med duvaktiga besked i dag och senare i kväll riktas blickarna mot Federal Reserves penningpolitiska nyheter.

Indextunga verkstad var tillsammans med råvaror dagens stora vinnare. Mot strömmen gick IT-sektorn sedan Fingerprint Cards aktie fallit våldsamt efter ett par dagars kraftig uppgång.

SIX Generalindex var vid stängningen upp 0,5 procent till 488 medan OMXS30-index ökade 0,8 procent till 1.500. Omsättningen var 22,5 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 28,1 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Omsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Riksbanken beslutade i dag att lämna styrräntan oförändrad samtidigt som banken gläds åt en tydlig uppgång i inflationstakten. Analytiker vid Swedbank och Nordea spår nu att en räntesänkning kan komma i december.

”Riksbanken signalerar att den är beredd att vidta ytterligare åtgärder vid behov. Vi tror att den kommer göra det”, skriver affärsbanken, som därmed håller fast vid sin prognos om en sänkning av reporäntan i december.

I kväll ger den amerikanska centralbanken sitt penningpolitiska besked.

”Det mest sannolika scenariot är att Fed kommer att upprepahänvisningen till att man övervakar den internationella utvecklingenoch möjligen uppmärksamma att takten i jobbskapandet har blivit mermåttlig. Detta skulle signalera att sannolikheten för en räntehöjningi december har minskat något, men fortfarande hålla dörren öppen fören höjning ifall den ekonomiska datan skulle förbättras på ettmeningsfullt sätt under de kommande sex veckorna”, uppger SociétéGénérale i ett marknadsbrev.

På Stockholmsbörsen var biometrisektorn åter igen i blickfånget.

Efter gårdagens kraftiga kursrusning i Fingerprint Cards med en kursökning på 28 procent, eller 117 kronor, till nya toppkursen 530 kronor, var det i dag dags att ta hissen nedåt och det rejält. Aktien var vid stängningen ned 42 procent, eller 220 kronor, till 310 kronor.

Ämnet för biometridagen var dock bullcertifikat. Commerzbank meddelade att de gör en förtida uppsägning av sitt bullcertifikat från den 30 november efter att riskerna blivit för höga, medan Nordeas bullcertifikat med tre gånger hävstång klassades som värdelöst och har knockats ut.

MF Holdings meddelade att Cadian som har en kort position i Fingerprint under gårdagen minskat denna position till 2,36 procent från 2,52 procent.

I samma sektor var Precise Biometrics ned 30 procent medan norska Next Biometrics föll 19 procent.

Samtidigt rullade rapportperioden vidare. Byggbjässen Skanska presenterade sin definitiva delårsrapport som fick ett positivt mottagande på börsen som lyfte aktien 4,7 procent. Rapporten visade en något starkare orderingång än förväntat i det tredje kvartalet. I byggsektorn stärktes även NCC 2,4 procent.

Telekomunderleverantören Nolato rapporterade en uppgång i ebitda-resultatet i tredje kvartalet med 27 procent till 142 miljoner kronor från 112 miljoner. Marginalen stärktes till 13,1 procent från 10,2. Resultatet gynnades till stora delar av valutaeffekter. Bolaget aviserade också vd-byte. Aktien klättrade 6,5 procent.

Net Insight rapporterade en minskad marginal i sin kvartalsrapport. Bolagets vd var inte nöjd med perioden, men såg stabilt inflöde av nya affärer. Aktien backade 2,6 procent.

Bland övriga delårsrapportörer håller sig Online Group kvar på förlustsidan sett till resultat, men en mindre sådan, medan Prevas vänt till minus. Online ökade med 21,6 procent, medan Prevas backade 8,7 procent.

Affärsvärlden rekommenderar sina läsare att köpa Assa Abloy och Husqvarna, men att sälja Avanza. Assa ökade 3,5 procent, Husqvarna med 2,6 procent och Avanza steg 0,6 procent.

Forskningsbolaget Neurovive rasade 36 procent efter att ha meddelat att samarbetspartnern Arbutus avslutar utvecklingen av läkemedelsprojektet OCB-030 hos Neurovive kallat NVP018. Bolaget säger sig ha fortsatt tilltro till projektets potential och jobbar på att hitta en lämplig väg framåt.

Karo Bio har köpt mer än 90 procent av sektorkollegan Medcore, som har en omsättning på cirka 50 miljoner. Prislappen landade på 18 miljoner kronor. Karo Bio backade med 1,8 procent.

Hifab sjönk 19 procent. Under sena eftermiddagen kom besked om att bolaget har förlorat en rättstvist i Svea Hovrätt som innebär en kostnad på 68 miljoner kronor. Dessförinnan meddelades att vd:n i bolaget har sagt upp sig.

Efter USA-börsernas stängning i kväll offentliggör gruvbolaget Lundin Mining och medicinteknikföretaget Varian sina delårssiffror.

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s