Högre kurser, Electrolux mot strömmen, OMXS30 +0,2 %

Kurserna på Stockholmsbörsen handlas med måttliga uppgångar. Electrolux föll 5,4 procent efter att ha mött motstånd i förvärvet av GE Appliance.

På makrofronten har inköpschefsindex inkommit från flera stora marknader.

SIX Generalindex hade vid stängning ökat 0,4 procent till 492 medan OMXS30-index ökade 0,2 procent till 1.502. Omsättningen var 16,6 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 22,9 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

Inköpschefsindex från Kina visade på en inbromsning i den sammantagna försvagningen i tillverkningsindustrin. Landets officiella statistik presenterades på söndagen och var på 49,8 i oktober, vilket är samma nivå som månaden dessförinnan. Siffrorna från Caixin visade på en uppgång till 48,3 i oktober, från 47,2 i september.

Vitvarukoncernen Electrolux aktie föll med 5,4 procent efter att de amerikanska konkurrensmyndigheterna avvisat förslaget från Electrolux vad gäller en uppgörelse kring förvärvet av General Electrics vitvaruverksamhet GE Appliance för 3,3 miljarder dollar.

Electrolux erbjöd sig att avyttra vissa tillgångar men förslaget lyckades inte ”på långa vägar” blidka justitiedepartementet som anser att affären leder till högre priser för konsumenterna. En rättegång är planerad till den 9 november.

Cybercoms storägare JCE Group lägger tillsammans med Tequity ett rekommenderat kontantbud på resterande aktier i bolaget. Budet är värt 3,00 kronor per aktie kontant, en premie om 30,4 procent jämfört med fredagens kurs. Cybercom rusade 29 procent till 2,97 kronor.

JCE Group försökte redan för ett par år sedan köpa ut både Cybercom och Semcon från börsen. Efter dagens besked sågs sfärbolaget Semcon upp 4,6 procent.

Intrum Justitia tappar sin mångårige vd på grund av meningsskiljaktigheter med styrelsen. Aktien var ned 5,2 procent.

Delårsrapporter har inkommit från Indutrade och Powercell. Indutrades resultat var i stort sett i linje med analytikernas förväntningar, men lyfte 4,2 procent. Bolaget redovisade för en stärkt efterfrågan under tredje kvartalet.

Powercell förbättrade sin försäljning, 2,7 miljoner kronor för kvartalet mot 0,3 miljoner i fjol, men rapporterade ett nettoresultat i linje med fjolårets: -12 miljoner kronor. Aktien var upp med 13 procent.

Neurovive återhämtade stora delar av förra veckas kursfall, då bolaget backade nästan 40 procent, till följd av att partnern Arbutus avslutat samarbetet med bolaget. Aktien var i dag upp 36 procent till 12,30 kronor aktien.

Fingerprint Cards, som handlas flitigt på börsen, var upp med 9,1 procent till 458 kronor för dagen.

Från rekommendationsflödet kan noteras att Nordea sänker Astrazeneca, -0,3 procent, till behåll, från tidigare köp, och Meda, -4,9 procent, till sälj, från tidigare köp.

Börsveckan köprekommenderar Haldex samtidigt som Affärsvärldens modellportfölj tagit in fordonsunderleverantörens aktie. Haldex lyfte 4,6 procent.

SIX News
red@six.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s