Mindre uppgångar på Stockholmsbörsen under tisdagen

Stockolmsbörsen stängde svagt uppåt på tisdagen. Verkstad och biometri var i fokus, och SCA har sålt sitt Industrivärden-innehav. Com Hems rapport visade sig något sämre än vad marknaden räknat med.

SIX Generalindex stängde upp 0,4 procent till 494 och OMXS30-index steg 0,3 procent till 1.507. Omsättningen var 16,1 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 21,4 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise. Genomsnittsomsättningen på Stockholmsbörsen ligger vanligen omkring 13-15 miljarder.

De europeiska börserna handlades också kring nollan, eller i ett snävt intervall ovan eller nedan. Volkswagens utsläppshärva och Standard Chartereds miljardemission samt neddragningar bidrog till att tynga kurserna.

IT och råvaror var starka sektorer på SIX Generalindex. Tjänster utvecklades sämre.

Inom verkstadssektorn steg Sandvik med 1,1 procent, trots att den amerikanska sektorkollegan Kennametal bjöd på ett oväntat dåligt kvartal i dag, samt en sänkt årsprognos till följd av svaga slutmarknader.

Kvar i verkstadssektorn var SKF upp 2,1 procent inför morgondagens kapitalmarknadsdag i Göteborg.

SCA har gjort sig av med hela innehavet i Industrivärden, vilket motsvarar cirka 12 miljoner A-aktier. Bland köparna märks Lundbergs som köpte 5 miljoner A-aktier. Industrivärdens A-aktie tappade 0,5 procent medan C-aktien vek ned 0,3 procent. SCA var upp 0,4 procent och Lundbergs stärktes 0,8 procent.

Precise Biometrics uppgav i dag att man lyckades nå sin målsättning ett kvartal tidigare än väntat. Det vill säga positivt resultat på ebitda-nivå uppnåddes redan i kvartal tre. Försäljningen har utvecklats snabbare än väntat, enligt Precise.

Precise stängde upp 20 procent, och Fingerprint steg 4,3 procent. På torsdag kommer Fingerprint med definitiv delårsrapport. Handeln i de båda biometriaktierna, som var Stockholmsbörsens mest handlade för dagen, noterade dock en tillfällig dipp under sluthandeln på tisdagen. Fingerprint handlades för en kort stund på nivåer under 400 kronor för att några minuter senare ha hämtat tillbaka merparten av raset för att stänga på 477,50 kronor.

Kabel-tv-operatören Com Hem redovisade ett justerat ebitda-resultat under förväntningarna i det tredje kvartalet. Bolaget tror inte man kan få ned kundomsättningen ytterligare. ”Vi börjar närma oss botten nu. Det blir svårt att få ned churn mycket mer nu framöver”, sade Com Hem-chefen Anders Nilsson till SIX. Com Hem-aktien var ned 2,5 procent.

Finansbolaget Collector förbättrade sina siffror både på den översta och understa raden. Kreditförlusterna ökade ett snäpp, och berodde enligt bolaget på högre reserveringsgrad i Danmark och utanför Norden för betallösningar för e-handel. Aktien var upp 7,2 procent.

Itabs resultat efter finans ökade med 87 procent från motsvarande period i fjol. Ökade försäljningsvolymer och ökad beläggning i koncernens produktionsanläggningar angavs som några skäl till resultatutvecklingen. Itab var upp 2,0 procent.

Indutrade fortsatte upp 5,9 procent i spåren av måndagens starka delårsrapport. ”Med en stabil marginalutveckling, bra underliggande orderingång och en förvärvstakt på ett bolag i månaden är det svårt att se mörkt på Indutrade”, skrev Dagens Industris krönikör Martin Blomgren som ändå anser aktien fullvärderad på nuvarande nivå.

Skogsbolaget Munksjös rapport andades en del dystra signaler då råvarukostnadsökningar äter på bolagets marginaler. Aktien föll 8,1 procent.

I samband med börsens stängning på tisdagen släppte Unibet ett meddelande om att styrelsen i bolaget föreslår en split med villkoren 8:1, där varje aktie delas upp i åtta nya aktier. Aktien handlades ned 1,9 procent för dagen inför morgondagens rapport.

Seamless föll 7,8 procent. Bolaget planerar att genomföra en riktad nyemission i dotterbolaget SEQR.

Index Senast I dag % I år %
SIX Generalindex 494 +0,4 +8,3
OMX Stockholm 30 1507 +0,3 +2,9
SIX Return index 925 +0,4 +12,0
SIX Sverige cykliskt 15 432 +0,9 +8,5
SIX Sverige defensivt 15 517 -0,0 +15,0
SIX Volatilitetsindex 17,8 -3,3 +13,7
SIX Finans 702 +0,0 +7,8
SIX Hälsovård 407 -0,1 +9,7
SIX Industri 596 +0,9 +9,2
SIX IT 186 +1,9 +62,6
SIX Konsumentvaror 1429 +0,1 +10,8
SIX Råvaror 317 +2,3 +9,1
SIX Telekommunikation 273 +0,6 -10,2
SIX Tjänster 1245 -0,4 +22,8

SIX News

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s